8 év után is akadálymentes az ügyintézés

2019. Január 10.

Februárban lesz újabb konzuli nap. Az eddigi 27 alkalommal több mint 3000 személy díjmentes ügyintézését végezték a helyi RMDSZ irodájában.

 

A magyar Országgyűlés 2010. május 26-án fogadta el a magyar állampolgárságról szóló 1993. évi LV. törvény módosítását, bevezetve az egyszerűsített honosítási eljárást. Az új szabályokat 2011. január 1-től alkalmazzák, de nincs időbeli korlát, tehát most is be lehet azonos feltételek mellett nyújtani az állampolgársági kérelmet.

Az RMDSZ feladatának tekintve felvállalta az egyszerűsített honosítási kérelmek ügyintézését, így az elmúlt években az érmihályfalvi iroda is több mint 3 ezer személy számára biztosította díjmentesen a magyar állampolgárság kérelmezéséhez szükséges iratcsomók összeállítását, sőt, az eddigi 27 kihelyezett konzuli nap kapcsán még a határontúlra való utazástól is mentesítette a kérelmezőket.

8 év után is akadálymentes az ügyintézés, illetve további ügyek lebonyoltásával is bővült az iroda tevékenységi köre, hisz a korábban magyar állampolgárságot megszerzők egyik kötelessége kell legyen, hogy a családi állapotukban történő változásokat (házasságkötés, gyermek születés, haláleset, házasság felbontása) jelezzék Magyarország felé.

A fentiek mellett továbbra is elérhetőek:

- a Magyar Igazolvánnyal kapcsolatos ügyintézések: új igazolványok, pótfüzetek kérelmezése .A magyar igazolvánnyal rendelkező határon túli magyarok minden évben négy alkalommal 90%-os kedvezményben részesülnek, amennyiben Magyarország területén tömegközlekedési eszközökkel utaznak.

- a Pedagógus és Diákigazolvány kérelmezése. Ez a már meglévő Magyar Igazolványba kerül matrica formájában, melyet évente kell frissteni. Az ezzel járó kedvezmények szabályozva vannak és meghatározott mértékben lehet felhasználni.

-  a Hadiárva, a volt hadigondozott családtag, és volt hadigyámolt igénybejelentése, mely Magyarországon lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel nem rendelkező magyar állampolgár esetében kérhető.

- a Regisztráció a Magyar Nemzeti Választási Irodánál (online végezzük). Ahhoz, hogy választójogukkal élni tudjanak, regisztráció szükséges. Magyarországi lakcímmel nem rendelkező, magyar állampolgárságú választópolgárként Ön kérheti névjegyzékbe vételét, továbbá regisztrációját meghosszabbíthatja, módosíthatja vagy törölheti.

- az Anyasági támogatás és babakötvény kérlemezése: 2018. január 1-jétől a magyarországi családtámogatási ellátási formák közül ez a két juttatás elérhetővé vált a Magyarország közigazgatási határain kívül élő magyarok számára is.

- Magyar Útlevél igénylése: a már magyar állampolgárok számára.

Február hónapra van tervezve az újabb konzuli nap, melyre már várjuk az ügyfeleket a kérelmek összeállitása érdekében.

Keressenek minket bizalommal.

Bővebb információ kérhető munkanapokon, hétfőn 15 -18 óra között, keddtől péntekig 9 -13 óra között az érmihályfalvi RMDSZ irodájában, Sütő Judit irodavezetőtől (Köztársaság utca 2 szám) vagy a 0741-65-38-77-es telefonszámon.


További cikkek

Ezek lesznek a hivatalos munkaszüneti napok 2019-ben

2019. Január 11.

A tizenöt hivatalos munkaszüneti napból kettőn már túl is vagyunk.

Visszakerült a TV2 a Digi kábeltévés kínálatába

2019. Január 12.

Amilyen váratlanul kivette a műsorkínálatból, ugyanúgy, előzmények nélkül visszaállította a magyarországi TV2 kereskedelmi csatorna sugárzását a romániai RCS & RDS (Digi TV) kábeltévé-szolgáltató.

Érmihályfalvi nőt molesztáltak Váradon

2019. Január 10.

Január ötödikén vették őrizetbe Váradon azt a 36 éves helyi férfit, aki a vád szerint szexuális zaklatást követett el egy 19 éves érmihályfalvi nő ellen.

A képen balról: Kovács Zoltán, Szallai Fruzsina, Oláh Krisztián, Szallai Szilárd és Balajti Barbara

Ötből három a küzdősportolóknak

2019. Január 9.

A lehetséges ötből három díj Érmihályfalvára került azon az ünnepségen, ahol a Hun Kempo Kai szövetség jutalmazta 2018-as legjobbjait.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
2012 - 2015
Hosted by: