A 205. évfordulón újra emlékeztünk

2018. Január 11.

Kuthy Lajosra, a 205 éve született íróra emlékeztünk. Kovács Rozália helytörténész írása.

 

Kuthy Lajos 1813. január 9-én született Érmihályfalván, az akkori lelkész Kuthy Sándor fiaként. 2008-ban emléktáblát állított a település, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság illetve az isaszegi Határontúli Emlékhelyekért Társasággal együtt.

2013-ban nagyobb ünnepség keretében emlékeztünk az író 200 éves születésnapján. Most, 2018-ban, születésének 205. évfordulójára újra emlékeztünk, és szeptemberben lesz 10 éve, hogy az emléktáblát lelepleztük.

Ezeket az adatokat azért soroltam fel, hogy bizonyítsuk, nekünk, ma itt élőknek fontos minden író, költő, festő, vagy más neves ember emlékének megőrzése, akik itt alkottak, vagyis "letettek valamit az asztalra", ahogy ma divatos mondani.

Dr. Andrássy Ernőnek is fontos volt a település kincseinek feltárása, megőrzése. A Múzeumbarátok köre tagjaival összeírták a műemlékeket, a harangot, a kiskápolnát, a Bernáth-Bujanovics kastélyt, és többek közt említik a Kuthy Lajos szülőházát is, a Kerekeskúti iskola udvarán, és a szülőházán volt emléktáblát. (Nánási Zoltán, Dr. Andrássy Ernő, az Érmellék utolsó polihisztora;  23.oldal)

A kutatások azt is igazolták, hogy régen volt Kuthy Lajos utca is.

Születésének 205. évfordulóján a könyvtárban gyűltünk össze, megemlékezésre. Ennek során Borbély-Simon Andrea könyvtáros ismertette Kuthy Lajos életét és munkásságát, Gheri Judit vezető könyvtáros A csikós című elbeszélést olvasta fel. A kötetlen beszélgetések során Kovács Rozália helytörténész azokból a kritikákból olvasott fel néhányat, amelyeket jeles irodalomtörténészek, írók vetettek papírra az elmúlt évek során Kuthy Lajosról. Szuhányi Sándor tanár úr képeket hozott az íróról és műveiről, és az 1848 utáni időkről beszélt.

Feladatunk, ma élőknek, hogy ápoljuk emlékét!További cikkek

20 éves az Érmihályfalva kismonográfia

2018. Február 23.

Húsz éve, 1998-ban jelent meg a város első monográfiája Érmihályfalva címen. Kovács Rozália helytörténész emlékezik meg az évfordulóról.

Cserjével befutott Szathmáry kripta az érmihályfalvi temetőben (fotó: Rencz Csaba)

Keresztül a temetőn, éjszaka

2018. Március 2.

Furcsa történetek maradtak fenn a temetőről, hiedelmek szellemekről és "bátor" emberekről, bujkálókról. Régen úgy hitték, hogy éjfélkor szellemek jönnek ki a sírokból, kriptákból. Kovács Rozália helytörténész írása.

A Gencsy-címer egy faldíszen, mellette az adományozott ón kanna

Levelek a kuruckorból / III.

2017. December 23.

Gencsy Zsigmond Rákóczi fejedelem ezredese volt. Feleségéhez írott leveleiből azokat a részeket idézi sorozata utolsó részében Kovács Rozália helytörténész, melyekben egyetlen fia, Sámuel sorsa felől rendelkezik.

A Szatmári béke emlékműve és a Gencsy-címer

Levelek a kuruckorból / II.

2017. December 15.

Gencsy Zsigmond Rákóczi fejedelem ezredese volt, kinek felségéhez írott leveleit ismerteti ezúttal Kovács Rozália helytörténész.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
2012 - 2015
Hosted by: