A 205. évfordulón újra emlékeztünk

2018. Január 11.

Kuthy Lajosra, a 205 éve született íróra emlékeztünk. Kovács Rozália helytörténész írása.

 

Kuthy Lajos 1813. január 9-én született Érmihályfalván, az akkori lelkész Kuthy Sándor fiaként. 2008-ban emléktáblát állított a település, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság illetve az isaszegi Határontúli Emlékhelyekért Társasággal együtt.

2013-ban nagyobb ünnepség keretében emlékeztünk az író 200 éves születésnapján. Most, 2018-ban, születésének 205. évfordulójára újra emlékeztünk, és szeptemberben lesz 10 éve, hogy az emléktáblát lelepleztük.

Ezeket az adatokat azért soroltam fel, hogy bizonyítsuk, nekünk, ma itt élőknek fontos minden író, költő, festő, vagy más neves ember emlékének megőrzése, akik itt alkottak, vagyis "letettek valamit az asztalra", ahogy ma divatos mondani.

Dr. Andrássy Ernőnek is fontos volt a település kincseinek feltárása, megőrzése. A Múzeumbarátok köre tagjaival összeírták a műemlékeket, a harangot, a kiskápolnát, a Bernáth-Bujanovics kastélyt, és többek közt említik a Kuthy Lajos szülőházát is, a Kerekeskúti iskola udvarán, és a szülőházán volt emléktáblát. (Nánási Zoltán, Dr. Andrássy Ernő, az Érmellék utolsó polihisztora;  23.oldal)

A kutatások azt is igazolták, hogy régen volt Kuthy Lajos utca is.

Születésének 205. évfordulóján a könyvtárban gyűltünk össze, megemlékezésre. Ennek során Borbély-Simon Andrea könyvtáros ismertette Kuthy Lajos életét és munkásságát, Gheri Judit vezető könyvtáros A csikós című elbeszélést olvasta fel. A kötetlen beszélgetések során Kovács Rozália helytörténész azokból a kritikákból olvasott fel néhányat, amelyeket jeles irodalomtörténészek, írók vetettek papírra az elmúlt évek során Kuthy Lajosról. Szuhányi Sándor tanár úr képeket hozott az íróról és műveiről, és az 1848 utáni időkről beszélt.

Feladatunk, ma élőknek, hogy ápoljuk emlékét!


További cikkek

Bővül a konzuli nap szolgáltatása

2018. Január 11.

Az anyasági támogatás és a babakötvények igénylésének ügyintézésével bővül az év első konzuli napja az RMDSZ-irodában.

(Illusztráció)

Februárban kezdődik az érettségi

2018. Január 11.

Január utolsó és február első napjaiban lehet beiratkozni az idei érettségi szóbeli vizsgáira, melyekre már februárban sor kerül. Az írásbelik júniusban lesznek.

Véradás január 17-én

2018. Január 10.

Szerdán, január 17-én újabb véradási akció lesz.

Móka: Ismétlik a kabarét

2018. Január 10.

A színjátszó csoport megismétli szilveszteri kabaréját.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
2012 - 2015
Hosted by: