A helytörténeti munka elismerése

2012. Július 21.

Kovács Rozália helytörténész tanulmánya bekerült a bernáthfalvi Bernáth család történetéről írt, a család leszármazottai által Pécsen kiadott kötetbe.

Kovács Rozália és ifj.Bernáth László a határmenti találkozón

Kovács Rozália és ifj.Bernáth László a határmenti találkozón

Kovács Rozália helytörténész, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság tagjának munkája a napokban újabb elismerést kapott: a bernáthfalvi Bernáth család érmihályfalvi ágáról írt tanulmánya bekerült a kiterjed családfával büszkélkedő família történetéről szóló kötetbe. Kovács Rozália a "Nagy családok, fényes idők Érmihályfalván" című kötetében írja, hogy a Bernáth család Bihar megyei ágát Bernát Gedeon (1768-1828) alapította, akinek még Érköbölkúton, Érolasziban, Les-Középesen, Feketeerdőn, Érsemjénben és Gálospetriben is voltak birtokai.
Kérdésünkre a helytörténész elmondta, hogy évek óta elektronikus levelezésben áll a család leszármazottaival, kikkel nem szokványos módon került kapcsolatba: egy családok történetével foglalkozó internetes fórumon hozzászólt egy vonatkozó bejegyzéshez, aztán szó szót követett, és már több éve tart a "távkapcsolat".

Kovács Rozália: "2001-ben kezdtem foglalkozni a családdal, még a Gede lelkész-házaspár unszolására. 2002-ben már ismertettem a történetüket az aradi helytörténeti konferencián. 2005-ben megjelent az Érmihályfalva című könyvben, majd a Nagy családok, fényes idők Érmihályfalván -ban is. Valami pici adat mindig gyűlt hozzá. 2010-ben talált meg a RadixFórumon* ifj.Bernáth László, aki a könyvet hozta. 2011-ben a család egy másik tagja Encsről, bizonyos Evva Margit talált meg."

Mindennek eredménye lett, hogy a Bernáth László és ifj.Bernáth László által írt, már harmadik, bővített kiadásához jutott "A bernáthfalvi Bernáth Család Története" című kötetbe a szerzők bevették Kovács Rozália tanulmányát, és a minap a Pécsen lakó ifj.Bernáth László találkozott immár személyesen is Kovács Rozáliával, ahol egy példányt is átadott a könyvből, melyben dedikáció is olvasható: "Kovács Rozáliának, hálánk jeléül a sok segítségért."

(*RadixFórum - magyar családtörténészek fóruma)


További cikkek

Kovács Rozália, mögötte Lovass Zoltán, illetve a két kísérő

Elődei nyomában járt Érmihályfalván egy Lovass-leszármazott

2012. Augusztus 25.

Nemrégiben a Lovass család egy tagja látogatott Érmihályfalvára, ahol Kovács Rozália helytörténész kalauzolta az egykori híres Lovass család síremlékei között.

Dr.Fráter Gáspár síremléke

"Elévülhetetlen szolgálatokat tett községe közérdekének”

2012. Augusztus 31.

"Fráter Gáspár doktor 50 évig volt orvos településünkön.(...) Vaskerítéssel körülvett kriptája ma omladozik. Az út mentén van, hatalmas szemétkupac van a sír oldalához hordva, évek óta nincs gondozva. Minden jóérzésű mihályfalvi lakos figyelmét szeretném felhívni, hogy születésének 160.-ik évfordulója tiszteletére tegyük rendbe a kriptát és környékét." Kovács Rozália helytörténész írása olvasható az alábbiakban.

Bernáth László (1721 - 1795), Zemplén megye volt főjegyzője

Új dokumentumok a Bernáth családról - Kovács Rozália helytörténész írása

2012. Szeptember 29.

Nemrég új dokumentumok és képek kerültek elő a Bernáthfalvi Bernáth család érmihályfalvi ágáról. Alább közöljük Kovács Rozália helytörténész "A szabadságra törekvő és a kastélyépítő Bernáthok" című írását.

Bernáthfalvi Bernáth Lajos, született 1852-ben

A Bernáthfalvi Bernátokról mégegyszer - Kovács Rozália helytörténész írása

2012. Október 16.

Szeptember végén adtuk hírül, hogy újabb dokumentumok kerültek elő a Bernáthfalvi Bernáth család érmihályfalvi ágáról. Most ismét újdonságokkal szolgál Kovács Rozália helytörténész, kinek tanulmánya olvasható az alábbiakban.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
Hosted by: