A vasútról röviden - a kezdetek

2019. Március 22.

Mi volt az első vasúti kocsik oldalára írva, melyek áthaladtak Érmihályfalván? Ez is kiderül Kovács Rozáliának a helyi vasúti közlekedés kezdeteiről szóló írásból.

 

Az 1867-es kiegyezést követően az akkori hatalom, új rendeleteket hozva, megkezdte a Magyar Északkeleti Vasút megépítését Debrecen és Máramarossziget között. A mihályfalvi állomásra 1871. június 25-én gördült be az első szerelvény, maga az átadás több mint fél évig késett: 1871. június 25-én lett megnyitva a Debrecen - Nagykároly szakasz, a többi pedig még később.1887.július 2-án a Biharpüspöki - Érmihályfalva vonal (59 km) is megnyílt.

„A vasút nagy jelentőséggel bírt a település életében, ugyanis munkalehetőséggel járt már az építkezés is. Az országos forgalomba való bekerüléssel a nehezen értékesíthető terményei is piacképesekké váltak. A vasúti csomópontként szolgáló település nagy vonzerővel bírt a századfordulón. Megkezdődött a Nagykároly-vidéki sváb iparosok és a galíciai zsidó kereskedők beáramlása is.”

„1871. június 25-én ment át az első vonat az itteni állomáson. A vasút kocsijai M.E.K.V. (Magyar Északkeleti Vasút) betűkkel voltak jelezve. Az akkori pénzügyminiszter Lónyai Menyhért volt, s bizony a többet tudók a vasút betűit úgy olvasták, hogy Menyus Épített Kedvére Vasutat. Találóbb volt azonban az, hogy Minden Érkezésnél Késedelmező Vonat” – olvassuk az 1934-es Érmihályfalvi Évkönyvben, ahol ezt írják tovább:

„Az állomáson abban az időben két tisztviselő volt, kik közül az egyik a raktárt kezelte, a másik az állomás vezetést látta el s a beérkező vonatok 20 – 30 percig álltak az állomásban, úgy, hogy aki innen Szigetre ment, annak az utazás éppen egy egész napjába került.”

A vasútvonal felavatásának 125. évfordulóján emléktáblát helyeztek el Nyírábrány község vasútállomásának falán. Az átutazók a következőt olvashatják: „125 éves a Debrecen-Nagykároly vasútvonal 1871-1996.”

              Kovács Rozália

       Könyvészet:

Emlékül, Szilágyi Andrea: Érmihályfalva története a 19. században és a 20. század elején 178. oldal.

Érmihályfalva Évkönyv 1934, Érmihályfalva történelme a jelenkorban, írta Veritas

Rencz Csaba: A vasúti közlekedés kezdetei Érmihályfalván, Bihari Napló 1999. szeptember 11.További cikkek

Kinizsi Pál - ábrázolások

Kinizsi Pál hadvezér, és Kenéz

2019. Május 3.

"Régi írások azért hívják a községet KINIZ-nek és csak utóbb változott a község neve Érkenézzé." Az állítólag nem messze született Kinizsi Pál alakját idézi meg Kovács Rozália helytörténész.

„A Johann-féle szabóműhely ismert és elismert volt a településen"

2019. Január 25.

Bár nem városunkban született, életét itt élte le, itt dolgozott, mindenki által tisztelt, megbecsült polgára volt a településnek. Johann Mihály férfiszabó-mester (1895-1961) alakját Kovács Rozália helytörténész idézi fel.

„Egy kovácsműhelyből tűz támadván...”

2019. Január 18.

Kovács Rozália helytörténész egy olyan levelet oszt meg velünk, melyben egy 1803-ban a Kopasz utcán volt tűzesetről számolnak be.

Balra a 4 oldalas levél első lapja,  jobbra a Szűcs család karácsonyi emléklapja

Karácsonyi levél az I. világháborúból

2018. December 21.

Éppen száz éve, karácsonykor írta Szűcs József kovácsmester az I. világháborúból haza, családjának az alábbi levelet, mely Kovács Rozália helytörténész közvetítésével jutott el hozzánk.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
2012 - 2015
Hosted by: