Alapkőletétel: a remény és a bizakodás eredménye

Alapkőletétel: a remény és a bizakodás eredménye
2018. March 20.
Másfél éves előkészület után jött el az ünnepi pillanat: vasárnap délben letették Érmihályfalván a Szent Antal Napközi Otthon alapkövét. A hálaadó szentmisén Böjte Csaba szerzetes beszélt, ugyanő áldotta meg az alapkövet.
/vlm/Image/Show/84/

“Amikor kijelöltük az örömteli dátumot, azt hittük, már egy kellemes tavaszi nap lesz ez”, kezdte beszédét Böjte Csaba szerzetes, a dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője vasárnap délben, amikor hálaadó szentmisére került sor az érmihályfalvi római katolikus templomban. Arra utalt egyrészt, hogy metszően hideg szél fújt, a meg-megújuló hófúvásban jég csillogott az utakon, faágakon, másrészt, hogy elérkeztünk másfél évnyi előkészület után az alapítványához tartozó Iskolaház új épülete alapkövének letételéhez. Az ünnepség első lépése volt a szentmise, melynek a szerzetes volt a szónoka, aki a tőle megszokott, magával ragadó stílusban a szeretetről, annak minden gondot megoldó erejéről beszélt. Prédikációja inkább egy (elnézést a kifejezésért) haveri beszélgetésnek tűnt, melybe hangos derültséget kiváltó vicceket elegyített. Mint jó pszichológus szólt akár a gyerekekkel, akár a házastársakkal szembeni elfogadás, tolerancia léleknemesítő erejéről, tapasztalatait olyan konkrét esetekkel támasztva alá, melyeket az évek során szerzett, miközben több ezer gyerek sorsát karolta fel. “A szeretet jobbá, gazdagabbakká tesz”, mondta beszéde végén, melynek hallására nem csak a házigazda egyházközség, de más felekezetek tagjai is a templomba gyűltek. A szolgálatot Bogdán István helyi plébános köszönte meg, a ministránsok közül Boldog Donáta és Pap Zsolt, míg az “iskolaházasok” közül Pintér Vivien, Varga Attila és Suciu Bettina mondott verset.

Az Apáczai Csere János utca 2/A. szám alatt folytatódott az ünnepség. A helyiek egyszerűen Bank utcai iskolának nevezik a Zelk Zoltán Általános Iskolához tartozó épületet, melynek két kicsi helyiségében immár négy éve működik az Iskolaház, ahova tanítás után mennek a gyerekek, 22-en, hogy ott tanuljanak, játsszanak, nem utolsó sorban jó szót, gondoskodást és meleg ételt is kapjanak. Az épület mögötti telket bocsátotta az önkormányzat rendelkezésre ahhoz, hogy ott felépüljön a katolikus templomot is védnöklő Szent Antal nevét viselő új napköziotthon. A már említett csontig hatoló szélben Bogdán István plébános tartott rövid áhítatot, majd Nyakó József polgármester nevezte nagyszerű, várostörténeti pillanatnak azt, hogy letehetik egy olyan épület alapkövét, mely reményeik szerint jó szülőként öleli majd a rászoruló gyerekeket. Minden ötlet annyit ér, amennyi megvalósul belőle, tette hozzá, köszönetet mondva mindenek előtt András Ildikó nevelőnek, a Szent Ferenc Alapítványnak, az Iskolaház működését támogató magyarországi Csillaghíd Alapítványnak (melynek képviselői sajnos nem tudtak eljönni), nem utolsó sorban pedig a Magyarországon tanuló főleg norvég, de svéd, finn és német egyetemistákat tömörítő Students help Students (SHS) Alapítványnak. Utóbbiak Böjte Csaba “útmutatásával” érkeztek az érmihályfalvi Iskolaház támogatására, ötletükből fakadt az új épület emelésének terve, maguk anyagiakkal is hozzájárulnak a kivitelezéshez. Mintegy zárójelet téve jegyezzük meg, hogy a nyugati fiatalok egy adott pillanatban már azt hitték, a helyiek nem is akarják a beruházást, szinte nem akarták elhinni, hogy nem időhúzással ment el az utóbbi másfél év, hanem nálunk a mindenféle engedélyek beszerzése nem úgy megy, mint náluk…

A SHS, illetve az azt képviselő 26 fős delegáció nevében annak elnöke, Karoline Ryst Petersen negyedéves egyetemista fejezte ki örömüket, hogy részesei lehetnek a projektnek, ugyanakkor reményüket is, hogy a gyerekek majd valóban otthonuknak fogják érezni az új létesítményt, melyet megtöltenek szeretettel. (Szavait Keresztesi Judit fordította.) Másfél év munkájának első kézzelfogható, remény és bizakodás eredményezte pillanatához értünk, mondta András Ildikó, aki minden támogatójának köszönetet mondott. Hozzátette: az új épület komfortosabb lesz és tágasabb, utóbbira szükség is van sajnos, mert sok a gondoskodásra szoruló gyerek. Reméljük, dinnyeéréskor már lehet költözni, tette mindezekhez Böjte Csaba, aki jónak látná, ha nem csak a gyerekeknek, de szüleiknek is egyfajta központot jelentene a majdani Szent Antal Napközi Otthon. Ezek után került sor az alapkő letételére: az ezüstös hengerbe az épület látványterve, a gyerekek fényképei, a SHS-tagok leírt gondolatai, egy bankó és a Bihari Napló egy múlt heti példánya került, azt Karoline Ryst Petersen, Nyakó József és két gyerek engedte a mélybe, egy előzőleg állított kereszt tövében, majd be is betonozták oda, áldást Böjte Csaba mondott. Az ünnepség utolsó momentuma az közös ebéd volt a kultúrházban, ahol a nagyterem falait az iskolaházas gyerekek rajzai díszítették: az fogalmazták meg színes ceruzáikkal, milyennek képzelik a majdani napközijüket. Az alkotásokat adomány ellenében meg is lehetett vásárolni, nem is maradt egy sem a falon. Az építkezést a továbbiakban is bárki támogathatja, az ehhez szükséges számlaszámok: RO44BRDE050SV75510210500 (lej); SWIFT BRDE ROBU RO79BRDE050SV75510480500 (euró).

(Bihari Napló) (Az MTVA tudósítása ide kattintva tekinthető meg.)

Keresés