Amikor az Ördög szembesít önmagunkkal

2017. Október 31.

Molnár Ferenc: Az ördög című drámájának színpadra állításával ötödik idei bemutatóját tartotta vasárnap este a Móka színjátszó csoport, mely Ajkára készül előadásával.

 

A Móka színjátszó csoport idei 4. bemutatójának lehettünk tanúi vasárnap este, mely, mint az előadás felvezetőjéből kiderült, kissé komolyabb hangvételű, mint amivel például tavasszal, a mindenkori Nyíló Akác Napokra készülnek. A kultúrház nézőterét nem csak helyiek, de a környékbeli településekről is érkezettekből álló közönség töltötte meg, számukra Felvinczi Erzsébet (aki ezúttal nem szerepelt a szereposztásban) mondta el, hogy Az ördög bemutatója „főpróba” is egyben, hiszen az Ajkán e hét végén sorra kerülő XIV. Arany Deszka Országos Minősítő Színjátszó Fesztiválra készülnek vele. Ennek megfelelően az ottani elvárásokhoz alakították a darabot: a három felvonásból három kép lett, szünet nélkül, minimális díszletekkel, hét szereplővel (Szabó János, Boros Emőke, Varga István, Keresztesi Judit, Kecskés Zoltán, Geszti Ivett, Musteán Sándor). Praktikusan oldották meg a két helyszín „egybe sűrítését” a néhány szék, a dohányzóasztal, illetve a háttér öltözködési-időbeli átrendezésével, továbbá a fények használata is figyelemreméltó.
Honnan lehet tudni, hogy egy festő már nem szereti éppen aktuális modelljét? Onnan, hogy tájképeket kezd festeni. Ez csak egy azok közül a hasznos információkból, melyeket megtudhattunk a darabból, mely minden korban aktuális témát feszeget: vállaljuk-e érzéseinket, gondolatainkat, vagy inkább hazudunk magunknak is, másoknak is. A történet alapja: egy festő barátja feleségének arcképét (?) készül megfesteni, akivel évek óta titkolják szerelmüket. Érzelmei elől a művész házasságba készül menekülni, ám hirtelen megjelenik egy másik „barátja”, aki maga az Ördög. Utóbbi szembesíti a szereplőket - és persze a közönség tagjait is - legbensőbb gondolataikkal, vágyaikkal, sok humorral, szójátékkal vegyítve mondandóját, miközben olyan örök igazságok fogalmazódnak meg, hogy: „a világ az okos és komisz embereké”, vagy „az élet csak akkor kincs, ha pazarolják”, illetve „a világ arra való, hogy elégjetek benne”.
Az Ördög szerepében mintegy Columbo felügyelő tér vissza és vissza még egy kérdéssel Szabó János, de mellette a többi szereplő játékát is csak dicsérni lehet. Mégis kiemelendő Boros Emőke bátorsága, aki bevállalta a darab tetőpontjain a szerepe megkívánta, a vetkőzős vagy csak sejtetős jelenetekben mindig benne rejlő kockázatokat. Ugyancsak gratulálni lehet az első szerepében bemutatkozott Geszti Ivettnek, akinek kellemesen és érthetően csengő beszédét már diákkorában, a GGG Irodalmi Stúdió tagjaként megszerethettük. 
A bemutató – főpróba jól sikerült. Érdeklődve várjuk, miként értékeli majd az előadást a XIV. Arany Deszka zsűrije.

További cikkek

Sakkozóink Berettyóújfaluban versenyeztek

2017. Október 31.

Négy sakkozónk ült asztalhoz a versenyen.

Emelték a szociális központra vonatkozó hozzájárulások összegét

Októberi tanácsülés Érmihályfalván

2017. November 1.

Kedden délben tartotta októberi ülését az érmihályfalvi Helyi Tanács. Ezen egyebek mellett a szociális központ tarifa-emeléséről és a református egyházközség adómentességi kérésének elutasításáról is döntöttek.

A meccs végére forrtak az indulatok...

Majdnem elbántunk ...magunkkal, Székelyhídon

2017. Október 30.

Magabiztosan vezettünk és gólarányt javíthattunk volna a gyengébb ellenfél otthonában. Ezzel szemben éppen hogy...

Visszaállítjuk az órákat

2017. Október 27.

A nyári időszámítás október utolsó vasárnapjáig tart Európában. Bár minden évben más a dátum, az időpont ugyanaz: ezen az októberi napon vissza kell állítani az órákat.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
2012 - 2015
Hosted by: