Ámor és Mammon Balassagyarmaton

2018. Március 6.

Egy Balassagyarmaton tartott színjátszó fesztiválon vett részt nemrégiben a Móka, melyre egy korábbi előadásukat újították fel. Boros Emőke beszámolója.

Balról: az eredményhirdetésre ott maradt Móka-tagok; jobbra: az elismerésül kapott oklevél

Balról: az eredményhirdetésre ott maradt Móka-tagok; jobbra: az elismerésül kapott oklevél

 Ahogyan arról már többször beszámoltunk, az érmihályfalvi Móka színjátszó csoport néhány évvel ezelőtt csatlakozott a Magyar Szín – Játékos Szövetséghez, melynek köszönhetően egyre több magyarországi színjátszó fesztiválon vesznek részt előadásaikkal, öregbítvén városunk hírnevét. A különböző fesztiválokon már ismerősként, barátként üdvözlik a Mókásokat, ők pedig élnek a lehetőséggel , hogy a hazai közönségen kívül másnak is megmutassák munkájuk eredményét.

   Február 23. és 25. között ismét fesztiválra utazott a csapat, ezúttal Balassagyarmatra, ahol 36. alkalommal rendezték meg a Madách Imre Irodalmi és Színjátszó Napokat. A rangos fesztivál színvonalát emelte a szakmai zsűri, melynek tagjai Ascher Tamás, Kossuth-díjas rendező, a Budapesti Színház – és Filmművészeti Egyetem rektora, Bagossy László Jászai Mari –díjas  rendező, író és Regös János színész, rendező voltak.

   A három élménydús nap alatt lehetőség nyílott 12 változatosabbnál változatosabb előadás megtekintésére, hiszen a programban egymást váltották a társulatok, éppen csak egy kis szünet volt a színdarabok között.

    A Móka ezúttal egy régebbi előadását újította fel, kimondottan erre az alkalomra ( ugyanis a jelenleg futó Az ördög című Molnár Ferenc – darab túl hosszúnak bizonyult a fesztivál feltételeihez), amely egy zenés-verses irodalmi összeállítás volt Ady verseiből, azaz sokkal inkább színpadi játék Ady költészetére alapozván, hiszen a megjelenítésben feltűnt Ámor és Mammon, azaz a szerelem és a pénz istene, melyek örök harcban állnak egymással – ezt az ellentétet hangsúlyozták a jelmezek, fények, a hegedűjáték, a dalok. A 7 szereplős játék (Felvinczi Erzsébet, Baghiu Mónika, ifj. Lupsa János, Szabó János, Keresztesi Judit, Boros Emőke, Gyenge Attila) lehetőséget adott a csapatnak egy új oldalának megmutatásához, és ezt a zsűri értékelte is.

    A vasárnapi eredményhirdetésen átadták a fesztivál fődíját, az Arany Maszkot, melyet a győri RÉV Színházi és Nevelési Társulat és az inárcsi KB35 Társulat  koprodukciójában létrejött Othello című előadás nyerte, mely újszerűen, lebilincselő módon mutatta be a klasszikus történetet. Kiosztottak még alkotói díjakat, valamint abszurd és meglepő megvalósításért járó elismerést.

   Az abszurd, újszerű színjátszás amúgy végig jellemző volt az előadások többségére, a klasszikus színházi előadásokat  kissé háttérbe szorítván, ez pedig természetesen megosztja a színházkedvelőket, újra és újra bebizonyítván, hogy a művészet akkor jó, ha mindenkinek mást üzen.

    A díjak átadása után a fesztivál „szelleme” lezárta a rendezvényt, a Móka tagjai pedig három tartalmas nap után elindultak hazafelé, új élményekkel és tapasztalatokkal játszóként és nézőként egyaránt.

       Boros Emőke


További cikkek

Felmelegedésre és csapadékra számíthatunk

2018. Március 6.

Általános felmelegedésre és sokfelé csapadékra számíthatunk a következő két hétben – derül ki az Országos Meteorológiai Igazgatóság (ANM) március 5.-e és 18.-a közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből. A szakemberek szerint jelentősebb mennyiségű csapadék 11.-e körül várható.

Aranyosláposon síeltek cserkészeink

2018. Március 6.

Az érmihályfalvi cserkészek idén is voltak sítáborban.

Életkerék - 2018. Február

2018. Március 5.

A február folyamán bejelentett újszülöttek, a házasságot kötött párok, és az eltávozottak névsora.

A Communitas Alapítvány 2018-as pályázatai

2018. Március 2.

Művelődési, ifjúsági és sport rendezvények, kiadványok támogatása, szakmai gyakorlatok és alkotói ösztöndíjak finanszírozására hirdet pályázatot az alapítvány. Alább a részletek.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
2012 - 2015
Hosted by: