Börtön járhat a petárdázásokért

2018. December 28.

Az engedéllyel rendelkező magán- és jogi személyek is csak akkor használhatnak ilyen eszközöket, ha betartják az előírásokat.

 

A rendőrség sajtóközleményben emlékezteti a lakosságot, hogy tilos a F2-es, F3-as, F4-es és P2-es kategóriába tartózó pirotechnikai eszközök, valamint a T1 és T2 színpadi pirotechnikai eszközök tartása, használata vagy eladása közrend, -biztonsági és környezetvédelmi szempontból. Az engedéllyel rendelkező magán- és jogi személyek is csak akkor használhatnak ilyen eszközöket, ha betartják az erre vonatkozó előírásokat: nem szabad pirotechnikai eszközöket használni, ha

- 24–06 óra között, kivéve, ha helyi, országos vagy nemzetközi fontosságú eseményről van szó, és ez esetben is szükséges a helyi hatóságok engedélye;

- 50 méternél közelebb a négyszintes lakóépületektől és 100 méternél közelebb az ennél magasabb lakóépületektől;

- 500 méternél közelebb a magasfeszültségű elektromos berendezésektől, üzemanyag-tároló vagy -szállító egységektől és gázvezetékektől.

A jelen érvényben levő törvények alapján a F3-as és F4-es kategóriába tartozó pirotechnikai eszközöket csak a polgármesteri hivatal, a katasztrófavédelmi és a rendőrség engedélyével lehet használni. A szabályok áthágását annak súlyosságától függően három hónaptól egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik. Ugyanennyivel büntetik azokat is, akik az 1-es vagy P1-es kategóriába tartozó pirotechnikai eszközöket 18 évnél fiatalabb személyeknek adják el, és azokat is, akik a nagyközönségnek adnak el olyan eszközöket, amelyeket csak pirotechnikusok használhatnak.

Magán-, illetve engedély nélküli jogi személyek gyakorlatilag csak az 1-es kategóriába sorolt pirotechnikai eszközöket használhatják büntetlenül, a pukkantókat kivéve a tortagyertyákat és a csillagszórókat, illetve a jelzett legutóbbi törvénymódosításnak betudhatóan az ún. kisebb méhecskéket, sárkánytojások, a varázsvirágokat és a kicsi vulkánokat is. Az először tizenkét évvel ezelőtt megváltoztatott törvény abból a szempontból hozott jelentős változást, hogy megszüntette az abból fakadó jogi kiskapukat és értelmezéseket, hogy addig csak bizonyos időszakokban tiltották a pirotechnikai eszközöknek a használatát. Jelenleg azonban az év bármely napján bűncselekménynek számít az említett kategóriába sorolt pirotechnikai eszközöknek az engedély nélküli árusítása és használata.

   (Bihari Napló)


További cikkek

Bort, búzát, békességet ... ez új esztendőben!

2018. December 28.

Nyakó József polgármester óévbúcsúztató, újévköszöntő üzenete.

Újévköszöntés a főtéren 2018-2019

2018. December 28.

Éjfélkor tűzijáték köszönti 2019-et. Petőfi Sándor főtéri emléktábláját január 1-én kora délután koszorúzzák meg.

Ünnepköszöntők a városházán, 2018

2018. December 27.

Idén is voltak a Városházán ünnepköszöntők.

Zumbázva adományoztak

2018. December 27.

Úgy tervezik, ezentúl minden karácsony előtt lesz jótékonysági zumba party.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
2012 - 2015
Hosted by: