Csillagfedés január 9-én

2020. Január 8.

Mindjárt évindítóként, 2020. január 9-én, csütörtökön, megajándékozza az égbolt kedvelőit a csillagok világa egy okkultációval, vagyis csillagfedéssel.

 

Gyakran előfordul, hogy a Hold elfed egy csillagot. Január 9-én egy viszonylag fényesebb csillagot fog elfedni égi kísérőnk, amikoris az Ikrek (Gemini) csillagkép egyik csillagát (neve: mű Geminórum) elfedi. A Hold ekkor majdnem telehold fázisban sziporkázik, ami ilyenkor nem szerencsés. A csillag eltűnése a holdunk bal oldalán következik be, 18 óra 56 perckor. Vagyis már előtte kell megnézni a várható fedés előtti közeledést...

Az elfedett csillag kibukkanása 19 óra 58 perckor várható, a holdunk jobb oldalán! (Picike eltérés lehetséges, attól függően, hogy éppen melyik földrajzi ponton tartózkodunk.)

Bár a csillag 2,9 magnitúdós, vagyis viszonylag fényesebb csillag, mégis szükséges lehet kisebb távcső – és természetesen derült égbolt – az észleléséhez, mivel a szinte telehold fázisú égi kísérőnk nagy fénnyel árasztja el ilyenkor a környékét, és az sem kedvez a látványhoz, hogy a jelenség kezdetekorcsak röviddel leszünk napnyugta után. A napnyugta ezen a napon, a mi környékünkön, 17 órakor következik be –  tájékoztatott Szoboszlai Endre, debreceni csillagász-ismeretterjesztő.További cikkek

(Illusztráció)

Adalékok egy tanácsi döntés margójára

2020. Január 9.

A Helyi Tanács szakbizottsága elnökének, Gábor Évának gondolatai egy testületi döntés és egy beszélgetés kapcsán.

A szokásos piaci forgalommal indult 2020 is

2020. Január 9.

Az év első vásári napjának megfelelő volt a forgalom a piacon.

(Archív fotó)

Lakossági fórum lesz január 17-én

2020. Január 8.

A Gödör rendezvényházba várják a lakosokat.

Noel és testvére, Szebasztián egy korábbi fotón  (fotó: Facebook.com/Noel.SMA1

Halasztani kellett az érkörtvélyesi kisfiú negyedik kezelését

2020. Január 8.

A gerinc eredetű izomsorvadásban szenvedő Ölyüs Noelnek kedden kellett volna megkapnia a negyedik Spinraza-injekciót. Sajnos a kezelést el kellett halasztani.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
Hosted by: