Csillagfedési kavalkáddal búcsúzik az idei év

2017. December 28.

Mintha az égbolt is tudná, hogy valami sziporkázó látvány szükséges ilyen december végi hangulathoz, a szilveszterhez, ugyanis több csillagfedés észlelésével búcsúzhatnak el az égbolt szerelmesei az idei év(g)től, 2017-től. Szoboszlai Endre csillagász-ismeretterjesztő írása.

(Illusztráció)

(Illusztráció)

E hónap legvégéhez közeledve célszerű rácsodálkozni az égbolt szépségére, akár szabad szemmel is: déli irányban láthatjuk a csodás Orion csillagképet, tőle balra a Gemini (Ikrek) csillagképet, alatta a csodásan szikrázó fényes Szíriusz csillagot. Az Oriontól jobbra látható a vöröses Aldebaran (Bika szeme), és közelében a Fiastyúk sok csillaga. Sajnos, a holdtölte közelében ragyogó Hold óriási fénye miatt a több csillagfedési jelenség észleléséhez már kisebb, legalább amatőr-csillagászati távcső szükséges, így akinek ilyen van, szép évbúcsúztató csillag kavalkádot láthat majd. December 28-án este 20 óra után a Holdtól balra, távcsővel, jól követhető lesz, amikor a Hold közelít egy 4,3 magnitúdó fényességű csillaghoz, amit 22 óra előtt picivel majd el is fed égi kísérőnk. A csillag ismételt láthatósága, kilépése, 22 óra 47 perckor lesz majd megfigyelhető. December 30-án két csillagfedést is láthatunk – derült égbolt esetében: az elsőt 19 óra után követhetjük távcsövünkkel. Az okkultációs jelenséghez a 3,7 magnitúdós, Bika (Taurus) csillagképbeli csillag holdunktól balra lesz látható, amit majd 19 óra 18 perckor elfed a Hold. Ezt követően röviddel már a csillag kilépését is lencsevégre kaphatjuk, 20 órakor! 

A másik jelenséget majd 22 óra 40 perc körül érdemes megnézni, szintén a Hold bal oldali részét vizsgálva, ekkor ugyanis elfedi majd kísérőnk a szintén Bika csillagképben látható, de már halványabb, 5 magnitúdós, másik csillagot. Az igazán látványos fedés azonban a szilveszteri pezsgőzés előtti hajnali időre esik, mégpedig december 31-én korahajnalra, ekkor a Hold majd elfedi a Bika csillagkép legfényesebb csillagát az Aldebarant, 3 óra 30 perckor. A vöröses színű Aldebaran fényes csillag 0,9 magnitúdós! A „Bika szemének” is hívott Aldebaran kibukkanása, a Hold jobboldali pereménél, hajnali 4 óra 11 perckor várható! Szilveszter éjjelén, aki nem mulatozással töltené az időt, még két újabb csillagfedést is megtekinthet(ne): 24 óra előtt kicsivel a Hold ugyanis elfed a Bika csillagképben még egy négy magnitúdó fényességű csillagot, valamint 0 óra 42 perckor, egy közel 6 magnitúdó halványságú csillagot.

Az égi sziporkázások után tényleg jöhet majd a pezsgőbontás és egy sikeres új esztendő!

                           Szoboszlai Endre csillagász-ismeretterjesztő,

            a debreceni Magnitúdó Csillagászati Egyesület sajtófelelőse


További cikkek

Szőke János református lelkészről, újabb adatok alapján

2017. December 29.

Újabb adatok kerültek elő Szőke János néhai református lelkészről, például templomépítő munkájáról. Ezeket Kovács Rozália helytörténész tárja elénk.

Tilos a parkolás a tűzijáték miatt

2017. December 29.

Szilveszter idején, pár óráig tilos lesz a járműveket a Mester utcai parkolóban hagyni.

Idei ünnepköszöntők a városházán

2017. December 28.

Idén kevesebben voltak a városházán ünnepet köszönteni, ám más településekről is érkeztek.

Mihályfalva kalákázott a legjobban

2017. December 28.

Az idén Érmihályfalva város és annak polgármestere, Nyakó József kapta a Bihar Megyei RMDSZ-szervezet által alapított Tulipán Kaláka Díját. A díjat Borsi Imre Lóránt adta át.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
2012 - 2015
Hosted by: