Egy eltűnt sírjel nyomában

2016. Október 21.

A Nagy Imre lelkésznek állított sírjel éppen idén 100 esztendős... lett volna, ha nemrégiben el nem tűnik. Hiányát Kovács Rozália helytörténész fedezte fel.

A sírjel, illetve csak gazos, hűlt helye...

A sírjel, illetve csak gazos, hűlt helye...

Amikor az Ausztráliából hazalátogató Lovass Ferenccel a temetőt járva felkerestük a Lovass sírokat, akkor vettem észre, hogy az egyik sírról hiányzik Lovass Irma férjének, Nagy Imre szalacsi református lelkésznek a több mint 2 méter magas fából faragott sírjele. A sírjel a főút jobb oldalán a 44.sor 2. helyén állt.

A sírjel felírata: NAGY IMRE / volt szalacsi / ref.lelkész/ ---1867 aug /28-án megh. / 1916 jún.2. / Örök béke legyen / ---felett / örök üdvösség / lelkének az égbe / emeltették gyermekei /

(Bal oldali képünkön a sírjel maradványa a földben.)

Mit tudunk Nagy Imréről? Az érmihályfalvi halottak anyakönyvében a bejegyzés: 1916 június 2 Nagy Imre nyug.lelkész nős Lovass Irmával 48 éves,

született Nádudvaron, a halál oka általános vízkór, temette Végh József és Gönczy Sándor lelkipásztor.

Lovass Irma (képünkön), Lovass Károly hat gyermekének egyike, ő a Nagy Imre felesége, kitől hat gyermeke született: Zoltán, Irén, Imre, Pál, Irma és Ilona, tudjuk meg a Lovass családfáról.

Nagy Imre lelkipásztor (idősebb korában, jobbról) kitűnő szónok, egyházépítő lelkipásztor, 1898-tól lelkész volt Szalacson. Lelkészi működése alatt újítják meg a templomot, a fiú- és leányiskola épületét javítják, felújítják. Nevéhez fűződik az országos hírű Noé szőlőoltvány-telep létrehozása, mely sok embernek adott munkát és megélhetési lehetőséget a településen. "Táplálta a gyülekezetet Igével vasárnap, kenyérrel hétköznap" – emlékezik reá egyik leánya.

"Nem szükséges Amerikába kimenni, Amerika van itt is, csak dolgozni kell tudni" – mondattal buzdította munkára a híveket.

Ez a bizonyos fejfa az idén éppen száz éves... lett volna!

Kinek volt útjában ? Ki tüzelte el ? Vagy hová tűnt ? Nincs válasz!

A halottak nem vádolnak! A lelkiismeret sem?

          Kovács RozáliaTovábbi cikkek

Tíz éve avattak emléktáblát Veronika testvérnek

2016. Október 28.

Pár napja emlékeztünk az '56-os forradalomra, annak 60. évfordulóján. Az Érmihályfalvi Csoport perében elítélt Földesi Ilona emléktábláját 10 éve avatták fel, ennek apropóján idézi fel "Veronika testvér" alakját Kovács Rozália helytörténész.

Fekete Károly portréja* és síremléke a római katolikus temetőben

Fekete Károly festőről, kicsit másképp

2016. November 30.

Fekete Károly (1898. – 1981. december 5.) érmihályfalvi festőművészre emlékezünk, aki 35 évvel ezelőtt halt meg.

Az ősök nyomát kutatva

2016. Október 14.

A nemes Lovass család ma Ausztráliában élő egyik tagja látogatott el szeptemberben városunkba. Ő Lovass Ferenc, I. Lovass Dániel ükunokája, kísérője Kovács Rozália helytörténész volt.

Mondák egy régi harangról

2016. Október 7.

Kovács Rozália helytörténész a BÉKE napokban tartott érmihályfalvi összejövetelén olvasta fel alább olvasható, az 525 éves harangról szóló írását.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
Hosted by: