Elődei nyomában járt Érmihályfalván egy Lovass-leszármazott

Elődei nyomában járt Érmihályfalván egy Lovass-leszármazott
2012. August 25.
Nemrégiben a Lovass család egy tagja látogatott Érmihályfalvára, ahol Kovács Rozália helytörténész kalauzolta az egykori híres Lovass család síremlékei között.
Elődei nyomában járt Érmihályfalván egy Lovass-leszármazott
Kovács Rozália, mögötte Lovass Zoltán, illetve a két kísérő

Ahogyan arról beszámoltunk, pár hete a Bernáth család egyik leszármazottjával találkozott Kovács Rozália helytörténész, nemrégiben pedig – ami munkája egy újabb gyakorlati elismerésének tekintehtő –  egy másik patinás család Magyarországon élő tagja kereste meg, hogy kalauzolja elődei síremlékeihez a temetőben.

Budapesten élő vitéz nemes Lovass Zoltán – elődei sírja előtt álva – kérdésünkre elmondta, hogy családjuk az 1800-as évek elején került a felvidéki Léváról a Partiumba. Nagyapja Nagyváradon született, onnan került Magyarországra. A manapság Debrecenben élő rokonoktól sokat hallott a család érmihályfalvi ágáról is, nagynénjei emlegették a rokonokat, a birtokokat. Maga is foglalkozik családfakutatással, ennek kapcsán jutott el Kovács Rozália munkáihoz, a helyi temetőről, nagy családokról írt tanulmányaihoz az interneten. Kapcsolatba úgy léptek, hogy Lovass Zoltán egy bemutatkozó-érdeklődő e-mailt küldött a Polgármesteri Hivatalba, ahonnan már telefonszámot kapott, tehát nem volt akadálya a személyes kapcsolat megteremtésének.

Lovass Zoltán első alkalommal járt Romániában – kíséretében volt vitéz nemes Bárány János és Iván János -, és, mint fogalmazott, ezek után többször fog jönni, mivel üzleti érdekeltségei létesültek a közeli Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahonnan majd átutazva rendben tarthatja elődei síremlékét. Most mécsest gyújtott kegyelete jeléül.

Kovács Rozália hozzátette: a temetőben 6 síremlék kötődik az egykori Lovass családhoz.

Aki többet szeretne tudni a Lovassok történetéről, az utána olvashat Kovács Rozália “Nagy családok, fényes idők” című kötetében, illetve a helytörténész tematikus internetes oldalán ide kattintva.

Keresés