Első világháborús emlékek Érmihályfalván

2014. Július 28.

Ma, július 28-án éppen 100 éve, hogy a Ferenc József császár által aláírt hadüzenet következtében az Osztrák-Magyar Monarchia csapatai megindultak Szerbia ellen, és ezzel kitört az első világháború. Ennek apropóján Kovács Rozália helytörténész „odamaradt” katonákra emlékezik.

Czifra István és Czifra Károly sírfelirata: "Áldott legyen szent emlékük" (fotók: Szilágyi Andrea)

Czifra István és Czifra Károly sírfelirata: "Áldott legyen szent emlékük" (fotók: Szilágyi Andrea)

Az I. világháború hős katonáira emlékezve a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság kérte, tagjai írják össze minden településen a háborúban odamaradt katonák sírhelyeit, azokat a síköveket, kereszteket, melyeken az odamaradtak, és idegenben eltemetttek nevei fel vannak tüntetve. A felmérés anyaga emlékalbumba kerül, hogy így is emléket állítsunk a Partiumban és Bánságban elesett katonáknak. Az érmihályfalvi temetőben az alább bemutatott három, az első világháborúban elesett (odamaradt) hős katona sírjele található.Mátray Árpád huszár főhadnagy (1874-1915), hősi halált halt Galícziában 1915. június 30-án.

 

 

 
Kovács Sándor (1882-1914) hősi halált halt a galícziai harctéren. Halálát a Halottak anyakönyvébe bejegyezték: „A harctéren sebet kapván nyolc napig nem tudott táplálkozni, és ez okozta halálát.”

 

 

 

 

Fehér márvány obeliszk a Czifra János családi sírboltja, 1930-ból. A szép háborús jelenetet ábrázoló véset (alább külön) alatt emlékeznek meg Czifra Istvánról, és testvéröccse Czifra Károlyról, kik hazájukért hősi halált haltak .

 


Áldott legyen szent emlékük!További cikkek

Bernáth László koszorúz a Bernáth-emléktáblánál

Régi családok emlékei nyomában

2014. Augusztus 8.

A bernáthfalvi Bernáth család emlékei után kutatva nemrég városunkban járt Bernáth László. Kalauza Kovács Rozália helytörténész volt.

Korabeli képeslap: jobbról a református templom, balra fent a Mátrai-gyógyszertár, mögötte a Hitelbank, balra lent a Hitelbank és mögötte a gyógyszertár

Eltűnt vagy átalakított épületek nyomában - Érmelléki Hitelbank

2014. Augusztus 16.

A huszadik század elején, 100 évvel ezelőtt létezett városunkban az Érmelléki Hitelbank. Az intézményt egy képeslap és részvénypapírok alapján Kovács Rozália helytörténész mutatja be.

Nagy Zoltán sírköve a Kerepesi úti temetőben

Újra Nagy Zoltán költőről

2014. Július 22.

Májusban emlékeztünk meg Nagy Zoltán költőről annak okán, hogy 130 éve született városunkban. Kovács Rozália helytörténész most újabb információkhoz jutott, ezeket osztja meg.

A 2010-ben, a múzeum udvarán tartott bemutatón készült fotó

Elhunyt Fazekas Károly székkötő

2014. Július 9.

Az elmúlt hónapban hunyt el 87 éves korában Fazekas Károly, aki az érmelléki hagyományos mesterségek egyik utolsó képviselőjeként székkötéssel (is) foglalkozott. Kovács Rozália helytörténész emlékező írása.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
2012 - 2015
Hosted by: