Eltűnt ízek nyomában - szakácskönyv érmelléki receptekkel (is)

2019. December 17.

Hangulatos, frappáns történetekkel "fűszerezve" mutatták be Budapesten azt szakácskönyvet, mely nem feltétlenül eltűnt ízekről szól, sok recept valójában inkább emlékekhez fűződik.

 

Egyik testvérvárosa, Budapest XVI. kerülete felkérésének tett eleget Érmihályfalva, amikor részt vállalt annak a receptkönyvnek az elkészítésében, melynek rendhagyó mivoltáról már a címe is árulkodik: "Férfiszakácskönyv - nem csak férfiaknak. Eltűnt ízek nyomában". Kolyvek Antónia, a kiadványszerkesztője előszavában így fogalmaz: "Egy rendhagyó gasztronómiai utazásra hívom el önt. Rendhagyó, mert nem pusztán az ételekről, receptekről, hanem az azokhoz kötődő »ízemlékekről«, történetekről és érzésekről szól. (...) A határon túli magyarokkal való összetartozás jegyében kiegészült  a receptgyűjtemény, a XVI. kerület testvérvárosának, Érmihályfalvának az eredeti hagyományos tájjellegű ételeivel és azok történetével is." Hogy mi is ez az említett tájjelegű étel? Pergelt reszelt-tészta  leves, dinsztelt krumpli füstölt oldalassal és szilvabefőttel, desszertként bőrbe tészta. S hogy miért ez? A kérdésre a receptekhez fűzött magyarázat ad választ: "Régen az egyszerű falusi emberek egészségesen táplálkoztak, saját gyümölcs és zöldségtermésükből, saját állattenyésztésből készítették el a mindennapi harapnivalót. A mezőről hazaérve hirtelen és jól kellett döntenie a háziasszonynak a betevőről, emiatt sokszor asztalra kerültek a zöldségek, a krumpli, a tésztás levesek. Mindent felhasználtak, semmi nem veszett kárba. (...) Sosem tudták, hány fokos a kemence, hány percig szükséges sütni - látták, tudták, érezték, pedig nem végeztek egyetemet, főiskolát. Sosem dekázták le a hozzávalót, szemre és ízléssel, na meg szívvel, szeretettel készítették a finom falatokat."

Az említett kiadvány bemutatóját tartották meg a XVI. kerület Erzsébetligeti Színházban a minap, s melyre hivatalos volt Érmihályfalva küldöttsége is. Ennek tagja volt Torda Csilla, a helyi bölcsőde vezetője, aki hivatásából adódóan az érmihályfalvi bölcsőde konyháját is működteti, egészséges és finom ennivalókkal kedveskedik a jövő nemzedéknek, továbbá Stancz Éva, illetve Torda Imre helyi tanácsos, az önkormányzat képviseletében. A kötetet illető felkérésnek nem volt könnyű eleget tenni, hiszen a téma az „eltűnt ízek nyomában” volt. Felkérték hát a helyi Szabó Ida nénit közreműködőnek, irányításával készült el a már leírt menüsor. Az eseményen hangulatos, frappáns történetekkel "fűszerezve" mutatták be a receptkönyvet, mely nem feltétlenül eltűnt ízekről szól, sok recept valójában inkább emlékekhez fűződik. A receptírók rendre bemutatták receptjeiket (az érmihályfalviak részéről Torda Csillára hárult a feladat), elmondták, hogy miért arra esett választásuk, amire,hangsúlyozva, hogy valójában egyikük sem mesterszakács. Mit ér egy szakácskönyv bemutatója, ha nem lehet kóstolni? Lehetett, természetesen az érmelléki ízeket is, mintegy alátámasztva a kötet mottóját: "A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván." (Paul Gauguin)További cikkek

Karácsonyi ajándékok a Szépkortól

2019. December 17.

Az egyesület tagjai csomagokat állítottak össze, melyekből több helyre is juttattak.

Karácsonyi termékek bőséges kínálata

2019. December 17.

Tovább tartott nyitva a vásár a tervezettnél.

Magyarország legnagyobb minősítő versenyén járt a Silver Wings

2019. December 16.

A Silver Wings Egyesület táncosai harmadik alkalommal vettek részt a tiszavasvári Mikulás kupán.

Milyen időnk lesz karácsonykor?

2019. December 16.

Karácsonykor melegebb lesz, mint általában az évnek ebben a szakában.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
2012 - 2015
Hosted by: