Eltűnt vagy átalakított épületek nyomában - Érmelléki Hitelbank

2014. Augusztus 16.

A huszadik század elején, 100 évvel ezelőtt létezett városunkban az Érmelléki Hitelbank. Az intézményt egy képeslap és részvénypapírok alapján Kovács Rozália helytörténész mutatja be.

Korabeli képeslap: jobbról a református templom, balra fent a Mátrai-gyógyszertár, mögötte a Hitelbank, balra lent a Hitelbank és mögötte a gyógyszertár

Korabeli képeslap: jobbról a református templom, balra fent a Mátrai-gyógyszertár, mögötte a Hitelbank, balra lent a Hitelbank és mögötte a gyógyszertár

A 19. század végén városunkban létező pénzintézetekről írtunk már Pénzintézetek városunkban a XIX. század végén címmel. Településünkön 1883-ban alakult meg az első pénzintézet, majd 1887-ben a második.

A 20.-dik század elején, 1913-ban egy újabb pénzintézet létezését igazolja egy előkerült képeslap, és néhány részvénypapír.

A képeslapon a Mátrai Ákos-féle gyógyszertár épülete után ott van az Érmellék Hitelbank.

Ez a 100 éves épület ma is megvan.


Az Érmelléki hitelbank létezését igazolja néhány megtalált részvénypapír is (alább), mely az „Egyesült érmihályfalvai takarékpénztár és érmelléki hitelbank részvénytársaság RÉSZVÉNYE teljesen befizetett kétszáz 200 koronáról, melynek alapján Lévay Vincze vagy jogutódja részére… 1913 évi március 19-én.”

Az 1934-ben megjelent Érmihályfalvi Évkönyv ezt írja településünkről :

További cikkek

 „Préd. Ns. Kuthi Sándor úr és Vernyika Zsuzsánna fiok LAJOS 1813. január 9.”

Kuthy Lajosról, kicsit másként

2014. Augusztus 27.

Városunk szülötte, Kuthy Lajos író 1864. augusztus 27-én halt meg, vagyis éppen 150 éve. Kovács Rozália helytörténész a kerek évforduló kapcsán néhány eddig nem közismert adatot tesz közzé az alábbiakban.

"Magyarvilágbeli" egyenruhás postások településünkről

Adatok a régi postáról

2014. Szeptember 7.

Érmihályfalván 1882-ben, a főszolgabírói hivatal ide-helyezésével egy időben létesült postahivatal. Kovács Rozália helytörténész írása.

Bernáth László koszorúz a Bernáth-emléktáblánál

Régi családok emlékei nyomában

2014. Augusztus 8.

A bernáthfalvi Bernáth család emlékei után kutatva nemrég városunkban járt Bernáth László. Kalauza Kovács Rozália helytörténész volt.

Czifra István és Czifra Károly sírfelirata: "Áldott legyen szent emlékük" (fotók: Szilágyi Andrea)

Első világháborús emlékek Érmihályfalván

2014. Július 28.

Ma, július 28-án éppen 100 éve, hogy a Ferenc József császár által aláírt hadüzenet következtében az Osztrák-Magyar Monarchia csapatai megindultak Szerbia ellen, és ezzel kitört az első világháború. Ennek apropóján Kovács Rozália helytörténész „odamaradt” katonákra emlékezik.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
2012 - 2015
Hosted by: