Eltűnt vagy átalakított épületek nyomában - II.

2014. December 1.

A Városházával szembeni, a városképet meghatározó egyik épületnek az idők során sok rendeltetése volt. Ezekből idéz fel néhányat Kovács Rozália helytörténész.

A sok viszontagságon átmen épület, mint a Nemzeti Szálloda

A sok viszontagságon átmen épület, mint a Nemzeti Szálloda

Egy szép, a város szívében, a Városházával szemben levő nagy, sokablakos, emeletes épületet mutatunk be, melyet a XX. században többször átalakítottak, többször cserélt gazdát is. Összehasonlítva a régi és mai fényképeket, kívül nem sokat változott. Az idők folyamán elszenvedett sok viszontagság ellenére ma is áll, meghatározza a város központját.

A képeslapokon látható épület volt Nemzeti szálló, kávéház és étterem, az épületben volt Népáruház (rőfös, rövidárú és cipő, cégtárs Molnár Imre), itt volt valamikor a Debreceni Első Takarékpénztár, a Transilvania mozi (Cinema Transilvania), helyet adott az iskola V.-VII. osztályainak Tusa Lajos tanár úr tanári tevékenysége idején, úgynevezett „Kinder gyár”, ahol a játék alkatrészeit rakják össze szorgos kezek, és ebben az épületben van a Transilvania Bank is.

Kövessük sorsát néhány adattal és képpel.

 

Az 1934-ben megjelent Érmihályfalvi Évkönyvben ez áll: „Nemzeti”szálloda, kávéház és étterem (…) külön báli terem 500 személyre, színházi előadásra is berendezhető” (jobbról).

Ez a báli terem lett később a mozi terme.

 

Alább amikor úgynevezett "Népáruház" működögtt benne:A Transilvania mozi (jobbról), illetve Gazsi Lajos és Gyöngyösi Sándor egykori mozigépészek (balról):
 
Alábbi képünkön amikor már nem volt mozi, de még a mai bank sem volt az épületben
 - legalul pedig a mai állapot:További cikkek

Salamon király és a "Salamon útja"

2014. December 21.

Az idei Részek Viadalán, a kvíz kérdések között szerepelt: a város tágabb határában a régi írások szerint létezik a "Salamon útja" földrajzi név - ki volt Salamon? A válasszal együtt Kovács Rozália helytörténész bővebben is körüljárta a témát.

A fotó bal oldali épületsorában volt a Minori vendéglő, ma tömbház van helyén, rajta a Petőfi-emléktáblával

Szálloda és vendéglátóipar városunkban a XX. század elején

2014. December 25.

Karácsony a vendégségek, vendéglátások ideje is. Ennek apropóján Kovács Rozália helytörténész városunknak a XX. század eleji szállodáit, vendéglátóit veszi sorra. Dobos Gábor betyár története is szóba kerül.

A debreceni 39.gyalogezred laktanyája, alább zászlója

Hőseink az I. világháborúban - A 39. debreceni honvéd gyalogezred érmihályfalvi katonái

2014. November 16.

November 22-én, szombaton koszorúzással, kiállítással és az alkalomra összeállított műsorral emlékezhetünk az első világháború érmihályfalvi áldozataira. Kovács Rozália helytörténész az alábbi írása mintegy előzetest ad az eseményhez.

Tóth Zsigmond tanitó és Sass Kálmán lelkész egy régi konfirmációs képen, az iskola előtt

"...kimerültek e nagy hosszú harcba"

2014. Október 3.

Kovács Rozália helytörténész két, az első világháborúban harcolt katonára emlékezik alább. A háborúban, hadifogságban szenvedtek adatait továbbra is gyűjti.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
2012 - 2015
Hosted by: