Emlékezés Weith László festő-grafikusra

2015. Szeptember 8.

Érmihályfalván született, majd Nagybányán telepedett le és ott élt haláláig Weith László festő, grafikus. A nagybányai festőiskola névsorában szereplő művészre Kovács Rozália helytörténész emlékezik.

Weith László egyik festménye: Falusi táj dombokkal (olaj)

Weith László egyik festménye: Falusi táj dombokkal (olaj)

Weith László festő, grafikus (1914 – 1973) Érmihályfalván született 1914 április 3-án. A nagybányai művésztelep szabadiskolájában sajátította el a festészet alapjait. A festőiskolai névsorok 1927-32 között tüntetik fel nevét. 1927-ben a szabadiskola, 1928-32 között a Szépművészeti iskola növendéke volt. Külön oktatta Ziffer Sándor festőművész is.

Nagybányán telepedett le és itt élt haláláig.   1941-től tagja volt a Nagybányai Festők Társaságának és gyakran szerepelt csoportos kiállításokon. Tájképein és portréin a kolónia hagyományait követte. Mesterei Mikola András, Krizsán János.

A II. világháború után festett élmunkás portrékat, kompozíciókat, később visszatért művészete eszményképeihez.

1953-ban házasságot kötött Agricola (Agrikola) Lídia festőművésszel, aki szintén a Nagybányai Festők Társaságának tagja.

 Nagybányán halt meg  1973 január 30-án.

   (Forrás - Muridán Jenő: Nagybánya – A Festőtelep Művészei)

Alább a művész szignója, illetve "Bányavidéki táj" (olaj) és "Fák közt templomtorony" (pasztell kréta) című festményei.További cikkek

Illusztráció: '48-as honvédtábor (forrás- Gracza György: Az 1848-49-iki Magyar Szabadságharcz Története I.)

Hadijelentés 167 évvel ezelőttről

2015. Október 8.

Gencsy Pál 1848. október 11-én írt hadijelentést Bihar vármegye honvédelmi választmányához. Ezt tárja elénk Kovács Rozália helytörténész, a '48-as szabadságharc leverésének 166. évfordulóján.

Anekdota a Móka patakról

2015. Október 30.

Hogyan lett az első világháborút követő határmódosítások idején a Mókából hajózható folyó? Kovács Rozália helytörténész idézi fel az anekdotát.

Korabeli kovácsműhely (illusztráció)

Emlékek, adatok Bilkai György kovácsmesterről

2015. Június 28.

Az 1900-as évek egyik jelentős kovácsmestere volt településünkön Bilkai György, kinek emlékét Balázs József Attila (egykori szomszédja) segítségével és a ránk maradt kevés adat alapján eleveníti fel Kovács Rozália helytörténész.

Illusztráció - Munkácsy Mihály: Búsuló betyár

Történetek Dobos Gáborról - III. rész

2015. Június 20.

A XIX. században országosan ismert betyár, Dobos Gáborról gyűjtött történetek, nóták harmadik - befejező - részét adja közre Kovács Rozália helytörténész. Ebből azt is megtudjuk, hogy börtönből való szabadulása után miért nem folytatta "mesterségét" a betyár.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
2012 - 2015
Hosted by: