Érmelléki Kézműves és Hagyományőrző Napok zajlottak

2018. Augusztus 7.

Hatodik alkalommal került sor az Érmelléki Kézműves és Hagyományőrző Napok megrendezésére Érmihályfalván, amelyet idén nyáron is a Magyar Kormány a Bethlen Gábor Alap közreműködésével, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, az Érintő Egyesület, az Érmelléki Gazdák Egyesülete, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és Érmihályfalva Önkormányzata támogatott.

 

A négynapos rendezvényt múlthét szerdán dr. Szilágyi Ferenc, az Érintő Egyesület elnöke és Czeglédi Júlia, a helyi EMNT-iroda vezetője nyitotta meg. A rövid üdvözlőbeszédet követően Balázs Borbála hortobágyi népdalcsokorral örvendeztette meg a hallgatóságot.

A délelőtti órákban számos gyermek és felnőtt buzgólkodott az üvegfestés elsajátításában – ezúttal poharakra, sótartókra kerültek fel szebbnél szebb mintázatok, majd mint minden esztendőben, Sárkány Szabolcs albisi kerámiamester igazgatta a formálható agyagra a “kisinasok” kezeit.

Csütörtökön tűpárna és fésűtartó készítés, tükörtartó alapszínfestés volt soron. A varrásminták, népi motívumok előcsalogatásában tapasztalt kezű nagymamák és anyukák segítettek. A tükörtartók lakkozásában is a hozzáértőbbek istápolták a gyermekkezeket, amelyet a nagyobbacskák hamar elsajátítottak, így a kisebbeknek is szívesen segítettek ebbéli foglalatosságukban.

Péntek délután a gyertyakészítés titkaiba nyerhettek betekintést kicsik és nagyok, majd a tükörtartókra is felkerültek népi motívumok.

Szombat délelőtt, a kézműves és hagyományőrző foglalkozások utolsó napján, mintegy 170 gyermek és 40 felnőtt szorgoskodott a Gödör rendezvényház “munkaasztalainál”, ahol a szerdai korongozás “termékei” kapták meg az alapszínüket, s rá a tetszetős népi mintázatokat.

A kétsorosan felállított asztalokon délre már ott sorjáztak a „késztermékek”: festett poharak, hímzett tűpárnák, fésűtartók, gyertyák, díszített tükörtartók és agyagtálkák, vázák, korsók, egyebek, kinek-kinek a nevével felcímkézve.

A jól megérdemelt meleg ebéd után Szilágyi Ferenc Hubart képzőművész foglalta össze a négynapos tevékenységet, annak célszerű lecsapódását, kitérve arra is, hogy a fiatalokban így tudatosul a fogyasztói társadalom előtti kor előnye, amikor semmi sem volt eldobni való, inkább megtalálták annak új rendeltetését. Amit elődeink saját kezűleg voltak kénytelenek elkészíteni, annak nagyobb is volt a becsülete, éppen a belefektetett munka értéke által.

Az összefoglaló után kiosztásra kerültek az emléklapok, amelyek megírásában és átadásában Czeglédi Júlia főszervező és Balázs Borbála segédkezett. Nemcsak a “kisinasok” részesültek oklevelekben, de mindazon felnőttek is, akik négy napon át kitartóan dolgoztak a “munkások” kezei alá, hogy zökkenőmentesen folyjon a tevékenység.

A rendezvénysorozaton átlagosan napi 150 gyermek és felnőtt fordult meg, a négy nap alatt pedig hatszáznál is több részvevőt számláltak a regisztrációs lapokon.

A mihályfalviakon kívül értarcsai és gálospetri gyermekek is részt vettek a rendezvényen.

             Az Érintő Egyesület

 (Bihari Napló)


További cikkek

(Illusztráció)

Bárki köthet nyugdíjbiztosítást

2018. Augusztus 7.

Ettől az évtől bárki megkötheti a nyugdíjbiztosítási szerződést az állami nyugdíjpénztárral, hogy joga legyen a korhatárral történő nyugdíjaztatásra, vagy növelje a járulék mértékét.

Városunk küldöttsége az V. Hajdúk Világtalálkozóján

2018. Augusztus 7.

Konferencián és hagyományőrző katonai bemutatón vettek részt.

Életkerék - 2018. Július

2018. Augusztus 6.

A július folyamán bejelentett újszülöttek, a házasságot kötött párok, és az eltávozottak névsora.

(Illusztráció)

Hét évig érvényesek az egészségügyi kártyák

2018. Augusztus 6.

Az egészségügyi szolgáltatókat és a biztosítottakat is emlékezteti az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS): az egészségügyi kártyák érvényességét hét évre meghosszabbították.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
2012 - 2015
Hosted by: