Folytatódik a mentori program: Tánc az ugaron

Folytatódik a mentori program: Tánc az ugaron
2019. April 17.
Az érmihályfalvi Nyíló Akác és Fürge Lábak is részt vesznek a Tánc az ugaron címet viselő mentori programban, mely a tavaly Hídavatás folytatása.
/vlm/Image/Show/84/
A napokban Rácz Lajos, a Nagyvárad Néptáncegyüttes táncművésze oktatta a Bartók Béla Művelődési Házban az érmihályfalvi néptáncosokat szatmári táncokra. Ez része volt a Színház az iskolában, iskola a színházban program keretében megvalósuló Tánc az ugaron elnevezésű projektnek, mely gyakorlatilag a tavalyi, Hídavatás című projekt folytatása, és a cél sem változott: a hivatásos táncosok jussanak el a vidéki amatőr tánccsoportokhoz, hogy aztán végül a tanultakat egy megrendezett műsor keretében tárják a közönség elé. Tavaly, az Arany János emlékév okán volt a program átfogó neve a Hídavatás, idén pedig az Ady Endre emlékév kapcsán kapta a Tánc az ugaron elnevezést. Míg tavaly mezőpaniti és sóvidéki táncokat oktattak, idén szatmári, ezen belül tyukodi táncokat tanítanak.
A mentori program koordinátora, Forgács Zsombor a Bihari Naplónak elmondta: a program gyakorlatilag már tavaly decemberben, de nagyobb lendülettel januárban elkezdődött, és azóta zajlik. A megyét körzetekre osztották, így a Nagyvárad, Belényes, Szalonta, Margitta, Érmihályfalva és Székelyhíd körzetekben mintegy 300 néptáncost szólítanak meg, ehhez jönnek még az iskolai amatőr színjátszó csoportok Szalontán, Érmihályfalván, Margittán és Váradon (az Ady Líceumban), utóbbiak tagjaival Tasnády-Sáhy Péter, a Szigligeti Társulat rendező-dramaturgja foglalkozik, ő lesz majd a körzetenkénti bemutatók, illetve a május 11-re, az idei Festum Varadinum programjába tervezett közös előadás rendezője. A Nagyvárad Néptáncegyüttes tagjai – Forgács Zsombor, Rácz Lajos, Forgács-Popp Jácint, Szabó Mercédesz, Kádár Orsolya, Schmith Nándor Gyula – addig is foglalkoznak a Toldy (Szalonta körzet), a belényesi Rozmaring, a várasfenesi, a köröstárkányi Százszorszép (Belényes körzet), az érmihályfalvi Nyíló Akác, az érsemjéni Ezüstperje, az érkörtvélyesi Rakottya és a monospetri Bábota (Érmihályfalva körzet), a margittai Gyöngyvetők, a micskei Görböc, a berettyószéplaki Bodzavirág (Margitta körzet), a székelyhídi Zajgó, a paptamási Gilice és a diószegi Szömörce (Székelyhíd körzet), a váradi Csillagocska, a borsi Galagonya, a biharszentjánosi Szentjánosbogár, a szalárdi Pitypang és a mezőtelegdi Pacsirták (Nagyvárad körzet) néptánccsoportokkal. A bemutatók helyszíneiről és időpontjairól folyamatosan értesítik majd a publikumot.
A Tánc az Ugaron projekt keretében készülő előadások az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Csoóri Sándor Alap támogatásával valósulhatnak meg.

Keresés