"Forradalmi" előadással készülnek szerda estére

2018. Március 13.

Érsemjéni és érmihályfalvi előadók szolgálnak ünnepi műsorral március 14-én, szerdán 19 órától a nagyváradi Szigligeti Színház nagytermében. A Zúg március... című produkció főpróbáján jártunk.

 

"Ne késsetek harangok / siessetek csatába, / Isten tornyából szálljatok / a szegény föld sarába..." A Kormorán együttes Harangok dala című szerzeményének akkordjai dübörögtek ki az érsemjéni Fráter Lóránd Művelődési Házból, amikor szombaton délután oda érkeztünk, jelezve: teljében a próba.

Bent a helyi Ezüstperje néptánccsoport, az érmihályfalvi Playtime együttes (Szilágyi Nikolett - ének, Kiss Ákos - gitár, ének, Kiss Gergő - gitár, Czirják Roland - basszusgitár, Balogh Levente - dob), továbbá zenész barátaik, Koczkás Zsolt (billentyűk), ifj. Lupsa János (hegedű), Molnár Árpád Zoltán (Debrecen, hegedű) készültek az előadásra. A színpad előtt a néptánccsoport vezetői, a produkciót jegyző Sütő Szabolcs és felesége, Judit még egy-egy instrukcióval igazították a lépéseket, mozdulatokat, finomhangolták az összképet. Pördült a szoknya, dobbant a csizma, miközben a látványhoz hagyományosan odaillő hegedűszó mellett fémesen robban a térbe a gitár, dübörög a dob.

"Nevezzük a produkciót népi rockballadának", fogalmazott Sütő Szabolcs, amikor az előadás stílusának meghatározására kértem. Kérdésünkre hozzátette: egy ilyen műsor elkészítésének ötlete már évekkel korábban megfogalmazódott, hiszen a néptánccsoport minden jelentős semjéni közösségi eseményre programmal készül. Az alapötlet az volt, hogy használják fel Szendrei Júlia naplóját a '48-as szabadságharc bemutatásához. Akkor még a - fogalmazzunk így - hagyományos néptánc-előadás formáját választották.

Tavaly már gondoltak egy merészet, és a forradalmi események bemutatásába a rockzenét is bevonták, mert, mint a csoportvezető kifejtette, nagyon illet ehhez az általuk igen kedvelt Kormorán-zene. A közreműködésre barátaikat, a Playtime együttest és fentebb felsorolt zenészbarátaikat kérték meg, akik szívvel-lélekkel vetették magukat a munkába. A siker nem is maradt el, bár előzőleg voltak olyan hangok, hogy kizárt dolog a néptánc és a rockzene párosítása. A tavalyi bemutatót látta Szabó Ödön, az RMDSZ megyei ügyvezetője, aki már akkor meghívta az előadókat az idei ünnepségre, a váradi színházba. A lehetőségre azzal válaszolnak, hogy egy részben új, részben nem új produkcióval álltak elő: az említett két előadásból egyet "gyúrtak", mely mintegy 60 percben bemutatja egyrészt a forradalmat Petőfi szemszögéből, másrészt Szendrei Júlia gyötrődésén keresztül. Sütő Szabolcs sietett leszögezni: a 14 éves Ezüstperje néptánccsoport soha nem akart és ez után sem akar letérni a néptánc-hagyományok útjáról, valójában ezúttal sem teszik, hiszen most is minden mozdulatuk néptánc, csak rockfeldolgozásokra. Az érsemjéniek vasárnap délben, a maguk megemlékezésének keretében már megnézhették, aki szeretné még látni, milyen egy "népi rockballada" 24 táncossal, két hegedűvel, három gitárral, billentyűs hangszerrel, dobbal és 2 énekhanggal, az nézze meg a Zúg március... című előadást szerdán este a váradi színházban.

  (erdon.ro)


További cikkek

Megfelelő vidám verseket választottak

2018. Március 13.

Tizenegy jókedvű versmondó képviselheti Bihar megyét a Vidám Versek Versmondó Versenyének idei országos döntőjén. A küldöttség az Érmihályfalván tartott megyei döntőn alakult ki.

Azonnali ülés, elhúzódó vitával

2018. Március 14.

Azonnali tanácsülés zajlott Érmihályfalván kedden kora délután. A napirendeket hangos viták után kompromisszumos megoldással, végül egyhangúan elfogadták.

Tapasztalatot szereztek

2018. Március 12.

A Mezőgazdasági Főgimnázium kereskedelem-felszolgáló szakos diákjai segédkeztek a vendéglátásban.

Kisfilm Érmihályfalváról

2018. Március 12.

Az alább megadott elérhetőségen lehet megnézni az Érmihályfalváról készült bemutatkozó kisfilmet.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
2012 - 2015
Hosted by: