Honismereti Akadémián, Győrben

2018. Július 12.

Július 2. és 6. között 46. alkalommal került sor a Kárpát-medence legnagyobb honismereti, helytörténeti találkozójára. A Széchenyi István Egyetem előadóterme zsúfolásig megtelt Győr városában, az évenként megrendezett nagy konferencia témája: a víz és az élet.

 

A Honismereti Akadémia mindig egy kiemelt témát tárgyaló konferencia, szakmai továbbképzés a honismereti, helytörténeti mozgalom tagjainak és az érdeklődő résztvevőknek. A vízzel kapcsolatos népi, szakrális hagyományainkról, a víz mindennapi életben betöltött szerepéről szóltak az előadások, melyeket szekcióüléseken is megtárgyaltak.

Az Akadémia fővédnöke dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke volt, aki a nyitónapon előadást is tartott A víz jelentősége múlt – jelen – jövő időben címmel.

Győr város és a megye történelmének, művelődéstörténeti értékeinek megismerésére, baráti találkozókra is sor került. Megnéztük többek között a könnyező Mária képet (1697) a Bazilikában, a Szent László hermát, mely 1606-ban került Győrbe, a püspökvárat, a Boldog Apor Vilmos kiállítást, a mosoni Dunát, a Rába folyót, hogy csak néhányat említsek a város kincseiből.

Az Akadémiának több mint 200 résztvevője volt, csütörtökön a tanulmányúton három útvonalon vettünk részt, ahol többek között Pannonhalmát, Lébényt, Tihanyt, Mosonmagyaróváron a Hansági Múzeumot, Pozsony város nevezetességeit, a dévényi várat, szép templomokat, régi szép épületeket, utcákat nézhettünk meg.

Városunkból Szilágyi Andrea muzeológus és Kovács Rozália helytörténész vettünk részt, élményekkel telve tértünk haza.

         Kovács Rozália


További cikkek

(Illusztráció)

Fotópályázat: A lélek

2018. Július 12.

A nagyváradi Posticum kulturális központ és vendégház fotópályázatot hirdet. A pályázat témája: A LÉLEK. Kulcsszavak: lelkiség, misztika, meghittség, csend, fény, remény, lelki közelség, ima, meditáció, mester és tanítvány viszony. A szervezők felhívása.

Méltó módon ünnepelték az aratást

2018. Július 13.

A hagyományhoz híven július első szombatján tartották meg Hajdúnánáson a jubileumi, X. Hagyományőrző Aratók Találkozóját. Az egész napos programon először vett részt a testvérváros Érmihályfalva küldöttsége, a Magyarok Kenyere programba szánt adományt is átadva.

Bontják az életveszélyessé vált épületet

2018. Július 11.

Az Ady Endre utcán. Parkoló lesz a helyén.

"Színfolt" a főtéren

2018. Július 11.

Már szelfiket is készítettek vele.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
2012 - 2015
Hosted by: