Hordjuk a szemetet...

2017. Október 2.

"Hatalmas kupacokba hordjuk az elszáradt gazokat, a megunt és szél zilálta műanyag koszorúkat, a műanyag palackokat és más elképesztően sok szemetet. Esetleg fel is gyújtjuk, volt már ilyen." Kovács Rozália helytörténész írása.

A Fráter-síron és mellette óriási a szeméthalom

A Fráter-síron és mellette óriási a szeméthalom

„Halotti emlékműveink az élőkről, eltávozott eleink itt élő utódairól tesznek bizonyságot. Aki temetőinket menti, sírköveinket oltalmazza, sírhantjainkat gondozza – az a tovább élő utódok megmaradásának reménységét és jövőbe vetett hitét munkálja. (...) Mentsük, ami még menthető! Tartozunk ezzel elődeinknek és utódainknak.”  

Ezek a gondolatok 1999-ben fogalmazódtak meg, amikor könyv jelent meg a partiumi temetőkről Hol sírjaink domborulnak  címmel. (8. / 12. oldal).

Most, 2017-ben széjjelnézve az érmihályfalvi temetőkben, mit látunk?!

2013. október 3-án a honlapon arról adtunk hírt, hogy „Dr. Fráter Gáspár síremlékét, melyet sokáig csak szemét borított, rendbe teszik. (...) Az elmúlt hetekben munka zajlott a síron. Dr. Turucz Mária családorvos, megyei tanácsosnak köszönhetően megszűnt az áldatlan állapot.”

Ugyanazon év október 15-én az erdon.ro -n jelent meg írás Rencz Csaba tollából, Egykori  közismert személyek sírjait teszik rendbe az érmihályalvi temetőben címmel, melyben említi, hogy dr. Fráter Gáspár (1852 - 1928)  orvos 50 éves szakmai működésével fellendítette a környék közegészségügyi ellátását. Az egykor megbecsült orvos sírja nem csak elhanyagolt, de az emberek a sírhely oldala mentén szemétkupacot halmoztak fel.  „Az elmúlt napokban tapasztalhattuk, hogy megújul a sír – írja tovább – dr. Turucz Mária családorvos, megyei tanácsos áldozatvállalásából. Dr. Turucz Mária kifejtette, Érmihályfalvának nincs olyan sok  híres szülötte, de azon kívül is, ha nem is vált valaki szélesebb körben híressé, mindenképpen meg kell becsülni, aki tett a közösségéért. Dr. Fráter Gáspárról, illetve elhanyagolt sírjáról a helytörténeti írásból szerzett tudomást, és mostanában alakult úgy, hogy nyélbe lehetett ütni a rendbetételt, amit magánemberként támogatott.”

Egyéb  helytörténeti írások még ebben a témában:

2017-ben a rendbe tett Fráter-síron és mellette óriási  a szeméthalom. És nemcsak itt. Hatalmas kupacokba hordjuk az elszáradt gazokat, a megunt és szél zilálta műanyag koszorúkat, a műanyag palackokat és más elképesztően sok szemetet. Esetleg fel is gyújtjuk, volt már ilyen.  

Eltűnik a 100 éves fejfa, pedig az Nagy Imre református lelkipásztor sírjele volt.  Vajon kinek kellett tűzgyújtónak?

   Kovács Rozália


További cikkek

Játszótér felajánlásokból, szülői segítséggel

2017. Október 2.

Egy játékelemből három lett a tanintézmény udvarára.

Bábszínház lesz szerdán

2017. Október 2.

A Csalóka Pétert című előadást láthatják a gyerekek.

Érmihályfalvi sikerek a XXIII. Érmelléki Őszön és böllérfesztiválon

2017. Október 2.

Több díjat és jutalmat is szereztek az érmihályfalviak a Székelyhídon tartott rendezvényen.

A műszaki stáb az utolsó előadás után, illetve Rácz Csaba a túrabusz előtt

Kárpát-Haza OperaTúra - a kulisszák mögött

2017. Szeptember 29.

Nemrég ért véget a budapesti Operaház Kárpát-Haza OperaTúra körútja, melynek keretében Váradon is bemutatták két produkciójukat. Az alábbiakban Rácz Csaba érmihályfalvi születésű díszletező segítségével kicsit benézünk a nem mindennapi vállalkozás kulisszái mögé.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
2012 - 2015
Hosted by: