Intézkedések a sertéspestis ellen

2017. Augusztus 7.

Az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (DSVSA) már tett intézkedéseket, de továbbiakat is javasol a tenyésztőknek az afrikai sertéspestis megállítására.

 

Megjelent az afrikai sertéspestis Romániában, a fertőzőgócot Szatmárnémeti  szélén fedezték fel a hatóságok, egy háztáji gazdaságban, jelentette be kedden az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (DSVSA). A betegség összesen hét állatot fertőzött meg két háztáji gazdaságban, miután az egyikből átterjedt egy szomszédosra is. A megfertőzött állatokat elégették. A hatóságok - közleményük szerint - a fertőzött gazdaságokban megtettek minden olyan intézkedést, ami a fertőtlenítéshez, a vírus terjedésének megelőzéséhez szükséges, ugyanakkor az európai illetékes szerveket is értesítették a vírus romániai megjelenéséről. Az első vizsgálatok alapján feltételezik, hogy a kórokozó Ukrajnából került az országba, fertőzött állati eredetű termékek révén.

A DSVSA Bihar megyei kirendeltsége, megelőzendő a betegség megjelenését megyénkben, a következő intézkedéseket hozza: egy helyi központ létrehozását, melynek feladata a betegség terjedésének megelőzésében tevőlegesen résztvevő intézmények munkájának összehangolása; ismeretterjesztő szórólapok terjesztése a lakosság körében, az önkormányzatok révén és a határátkelési pontokon; ellenőrzések a piacokon, az élőállatok szállítását végző cégeknél és az utakon, turisztikai célpontokon; tájékoztató találkozók szervezése állattenyésztésben, élelmiszer-forgalmazásban, vadászatokban résztvevő személyeknek a betegség mibenlétéről, felismeréséről. Általánosan javasolt megelőző intézkedések: ismeretlen eredetű állatok kitiltása a tenyészetekből, az állatok visszatartása a legelőkről; csak biztos helyről származó takarmány használata (tilos a háztartási vagy a közélelmezési egységekből származó élelmiszer-hulladék felhasználása); a hatóság azonnali értesítése megbetegedések, esetleges elhullások észlelésekor. A DSVSA a továbbiakban is rendszeresen tájékoztatja a nyilvánosságot az afrikai sertéspestissel kapcsolatos információkról, a megelőzési intézkedésekről.


További cikkek

Permetezés lesz augusztus 11-én

2017. Augusztus 8.

A városháza ezúton is tudatja: pénteken permetezni fognak az alábbi területeken.

Az érmihályfalvi polgári védelmi kirendeltség felhívása

2017. Augusztus 8.

Az afrikai sertéspestis egy olyan betegség, melyre nincs oltóanyag, egyetlen módja, hogy megvédjük az állatokat vele szemben az, hogy védőintézkedéseket kell tenni.

Hagyományőrző foglalkozások négy napon át

2017. Augusztus 2.

Rövid megnyitóval kezdődtek el szerda délután az Érmelléki Kézműves és Hagyományőrző Napok.

Spóroljanak a vízzel

2017. Augusztus 2.

Az Észak-Nyugati Víz- és Csatornamű Rt. megismétli két hete tett felhívását.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
2012 - 2015
Hosted by: