Kerékpárút létrehozására hajtanak

2017. Október 4.

Érsemjén és Érmihályfalva önkormányzata is elfogadta a napokban, hogy részesei lesznek annak a RO-HU-s projektnek, mely kerékpárút kiépítését célozza a határon át.

A határ túloldalán már részben meglévő kerékpárút folytatásáról van szó

A határ túloldalán már részben meglévő kerékpárút folytatásáról van szó

Az érmihályfalvi Helyi Tanács elmúlt héten tartott szeptemberi ülése egy perces néma főhajtással kezdődött: a pár nappal azelőtt elhunyt korábbi tanácsosra, a közmegbecsülésnek örvendett Kiss Imre tanárra emlékeztek… 

Az ülés egyik soron kívül iktatott napirendi pontja volt annak a RO-HU-s projektnek a megvitatása, mely egy kerékpárút építését célozza Vámospércs és Érsemjén, illetve Érmihályfalva között. Nyakó József polgármester elmondta, azért csak az utolsó pillanatban kapták kézhez a tanácsosok a dokumentációt, mert gyakorlatilag még aznap is dolgoztak rajta. A lényeg, hogy a magyarországi Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) a vezető partner, társai Vámospércs, Érsemjén és Érmihályfalva, a kerékpárút a meglévő országút mellett halad majd (de létrehozása nem része “odaát” a határ és Debrecen közötti 48-as út beharangozott korszerűsítésének).

Nyakó József hozzátette: adódott ez az infrastrukturális fejlesztési lehetőség, éltek vele, mely egyrészt hozzájárulhat ahhoz, hogy többen cseréljék fel az autókat a kerékpárral (környezetvédelmi témájú projektről van szó), illetve már most is sokan sportolnak, kerékpároznak az adott szakaszon. A romániai oldalon összességében 11.186 méternyi útról van szó, Érmihályfalva része 3586 méter, a nyomvonal: Érsemjén irányából Kazinczy Ferenc utca, Báthori István utca, Hajnal utca, utóbbi DN 19 C országúttal való találkozásánál ér véget. A beruházás helyi értéke 430.320 euró, amiből az önkormányzat 2%-ot kell álljon, vagyis 8606 eurót. Nyakó József tudomása szerint a kinézetre “járda-szerű” kerékpárút a külterületeken aszfaltozott lesz, a belterületeken térkővel kirakott. A képviselőtestület a 4 EMNP-s tanácsos tartózkodása mellett (akik kifogásolták a dokumentáció kései kiküldését) elfogadta, hogy az önkormányzat vegyen részt a projektben és vállalja fel a 2%-os önrészt. A beruházás 2019 végéig kell megvalósuljon.

Kérdésünkre Balazsi József érsemjéni polgármester pontosította: a kerékpárút nem Vámospércsről indul, hanem annak közigazgatási területéről, vagyis a szentannapusztai betérőtől, azaz mintegy folytatása lesz a Vámospércstől a határ irányába nyújtózkodó, már eddig is meglévő kerékpárútnak. Az érsemjéni rész a barantói határátkelőtől az országút mentén haladva a település központjában lévő Kazinczy – Fráter – Csiha emlékmúzeumig tart majd, 7600 méter hosszan. Érsemjén képviselő-testülete is megszavazta, hogy részt vegyenek a projektben és vállalják a rájuk eső 2%-os önrészt, tudatta Balazsi József.

  (erdon.ro)


További cikkek

Kerékpártúra szombaton

2017. Október 5.

Szombaton rendezik meg azt a biciklitúrát, melyet két hete az időjárás miatt elhalasztottak. A túra útvonala: Érmihályfalva - Gálospetri - Ottomány - Szalacs - Érmihályfalva. A szervezők felhívása.

Flying Gorillas ismét Érmihályfalván

2017. Október 5.

Hat év után tért vissza Érmihályfalvára a Flying Gorillas nevű nemzetközi, zenével és tánccal foglalkozó csoport, melynek tagjai egy hétig foglalkoztak az iskolásokkal. Boros Emőke tanárnő és Jock Evelin egyetemi hallgató beszámolója.

Folytatódik a fák cseréje

2017. Október 4.

A főutcai tuják helyére gömbakácok kerülnek.

Az érmihályfalvi csoportra emlékeztek Várad-velencén

2017. Október 4.

Istentiszteleten emlékeztek meg hétfőn este a harmincegy érmihályfalvi elítéltről, majd az emlékezők koszorúkat helyeztek el az 1956-os eseményeket követő koncepciós per helyszínén.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
2012 - 2015
Hosted by: