Kinizsi Pál hadvezér, és Kenéz

2019. Május 3.

"Régi írások azért hívják a községet KINIZ-nek és csak utóbb változott a község neve Érkenézzé." Az állítólag nem messze született Kinizsi Pál alakját idézi meg Kovács Rozália helytörténész.

Kinizsi Pál - ábrázolások

Kinizsi Pál - ábrázolások

„Fut a szultán vert hada,/fut Mohamed maga./ Hős Kinizsi Pálnak két hatalmas kardja/ az török sorait szüntelen aratja./ Az kinek kardjától török futamodik,/ az, kinek hírétől fél a török császár,/ kinek seregétől retteg a janicsár:/éljen mi vezérünk, éljen Kinizsi Pál!”(Tatay Sándor: Kinizsi Pál, 123.old.)

„Itt, ahol az érmelléki hegyek Szabolcs megyébe hajolnak át, fekszik egy barátságos és csendes kisközség: Érkenéz! Lapozd végig a magyar mondákat és megtalálod benne ezt a tősgyökeres magyarsággal hangzó nevet.

Haj, a népfantázia innen is táplálkozott, a Mátyás király korának felcifrázásához adott egy ékes gyöngyszemet. Úgy beszélték, - és így van megírva a krónikában -, hogy itt lakott Kinizsi Pál, amikor még csak egy szegény molnár fia volt és az átvonuló hadak élén lovagló fővezérnek itt a halászgáton nyújtott oda mennykő nagy malomkövön egy ital vizet. Régi írások azért hívják a községet KINIZ-nek és csak utóbb változott a község neve Érkenézzé.” (Biharmegye és Nagyvárad írásban és képben, 1912, 57.oldal.)

A Magyar Életrajzi Lexikon is azt írja róla: A hagyomány szerint Bihar vármegyei molnár fia.

A Kinizsi Pál „személyéhez fűződő országosan ismert mondaelemeket kerek kompozícióba foglalja egy deszkamajori mondánk. Itt az apja malma mellett heverő Kinizsitől Vastag Balázs (máshol Magyar Balázs) lánya vizet kér, s ő tálcaként malomkövön nyújtja oda a vízzel telt mihókot. A lány szépségén elbámulva azonban kicsúszik kezéből a kő, mire a katonák csúfolni kezdik. Kinizsi ismét felkapja a követ, s elhajítja, hogy az a csúfolódók feje fölött suhan el. Mátyás király ezek láttán fogadja seregébe.” (Adatok a dunaújvárosi József Attila könyvtárból)

„A patak vize hajtotta Kinizsiék malmát. Kicsi patak volt, de fürge. Gyorsan megtöltötte a vízgyűjtő medencét. Ritkán maradt víz nélkül az öreg molnár. Ahol az erdőből kifolyt a patak, ott volt a malom.” (Tatay Sándor: Kinizsi Pál, 7.old.)

Benkő László: a Kinizsi ismertető - ben így teszi fel a kérdést: Ki volt Kinizsi Pál? - „aki Mátyás királynak malomkő tálcán szolgálta fel az italt” – a felelet.

              Kovács Rozália helytörténészTovábbi cikkek

A vasútról röviden - a kezdetek

2019. Március 22.

Mi volt az első vasúti kocsik oldalára írva, melyek áthaladtak Érmihályfalván? Ez is kiderül Kovács Rozáliának a helyi vasúti közlekedés kezdeteiről szóló írásból.

„A Johann-féle szabóműhely ismert és elismert volt a településen"

2019. Január 25.

Bár nem városunkban született, életét itt élte le, itt dolgozott, mindenki által tisztelt, megbecsült polgára volt a településnek. Johann Mihály férfiszabó-mester (1895-1961) alakját Kovács Rozália helytörténész idézi fel.

„Egy kovácsműhelyből tűz támadván...”

2019. Január 18.

Kovács Rozália helytörténész egy olyan levelet oszt meg velünk, melyben egy 1803-ban a Kopasz utcán volt tűzesetről számolnak be.

Balra a 4 oldalas levél első lapja,  jobbra a Szűcs család karácsonyi emléklapja

Karácsonyi levél az I. világháborúból

2018. December 21.

Éppen száz éve, karácsonykor írta Szűcs József kovácsmester az I. világháborúból haza, családjának az alábbi levelet, mely Kovács Rozália helytörténész közvetítésével jutott el hozzánk.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
2012 - 2015
Hosted by: