Lerajzolható-e ami megírhatatlan?

Lerajzolható-e ami megírhatatlan?
2016. November 24.
Régen volt annyi gyerek egyszerre az érmihályfalvi könyvtárban, mint csütörtök délben, amikor a saját, illetve társaik fotók alapján készült rajzaiból nyílt kiállítás.
/vlm/Image/Show/84/
Megtelt érdeklődőkkel a könyvtár

A helyi születésű Zelk Zoltán Megírhatatlan című versét választották mottóul ahhoz a kiállításhoz, melynek anyagát, legalábbis nagyrészt, a helyi, a költő nevét viselő általános iskola diákjai készítették régi fotók alapján. A kiváló, a vizuális és interkulturális nevelést egyaránt szolgáló ötlet gazdája Gheorghe Vasile fotós volt, aki az iskola Váradról ingázó rajztanáraként nem sajnálta az energiát megszervezni, hogy a helyi Érmellék 2009 Fotóklub régi fotókat összegyűjtő archívumából kiosszon a gyerekeknek reprókat, melyeket azok kedvük szerint átrajzolhattak, kiszínezettek – mintegy megpróbálhatták lerajzolni a megírhatatlant.

Mintegy 100 ilyen alkotás készült, ezekből 55 került a kiállításra, kiegészülve a fotóklub tagjainak, Bíró Károlynak és Toroczkai L. Károlynak a jelenlegi várost és a természeti környezetet mutató 15+15 fotójával.

A városi könyvtárban előbb Gheri Judit könyvtáros köszöntötte a megjelenteket, majd Nyakó József polgármester fejezte ki örömét, hogy vannak olyan tanerők, akik az iskolaidőn kívül is vállalnak nevelőmunkát, a kiállításra utalva pedig kifejtette: a gyerekek azok, akik színt visznek életünkbe. A tárlat létrejöttének fentebb leírt körülményeit Gheorghe Vasile és Bíró Károly ismertette románul és magyarul. Előbbi kijelentette: a város a jövőben olyan lesz, amilyenné a mostani gyerekek teszik, ezért is nem mellékes, hogy már most megismerjék, például a rajz, a színezés révén. Az eseményen közreműködött a Furfangos Furulyások csoport Darabont Aliz tanárnő vezetésével, stílszerűen Muszorgszkij: Egy kiállítás képei című zongoraciklusának összekötő, séta-témáját (Promenade) adva elő, illetve Molnár Boróka diák mondta el a már említett Zelk-verset.

Gheorghe Vasile ígérte: minden évben lesz valami hasonló projekt, a polgármester ehhez hozzátette, hogy a város 2017-es falinaptárát a gyerekek most december 30-ig megtekinthető alkotásai fogják díszíteni.

A legsikerültebb alkotásokat oklevelekkel, ajándékokkal jutalmazták (a CBA üzlet és Brugós Gabriella támogatásával), két kategóriában: V.-VI. osztályosok – 1. Zdroba Natália, 2. Nánási Balázs, 3. Zeffer Vivien; VII.-VIII. osztályosok – 1. Tóth Szabina, 2. Háger Kristóf, 3. Klein Éva; a legszínesebb alkotás díját az ötödikes Nagy Gyöngyi kapta, míg a kiállítás plakátjának megtervezéséért a hatodikos Nagy Jasminát jutalmazták.

(erdon.ro / Rencz Csaba)


Keresés