"Magyarnak születtem, magyarként fogok meghalni is"

2018. Július 2.

Nem csak névnapja, de 100. születésnapja alkalmából is fogadhatta a gratulációkat pénteken, június 29-én, Péter és Pál napján az érmihályfalvi Fehér Péter. Az egész környéken ismert egykori pékmester szellemi frissességben beszélgetett látogatóival.

 

Nézze el nekem az olvasó, hogy újságíróként, ám érmihályfalvi lakosként személyes emlékekkel kezdem: gyerekkoromból emlékszem, amikor még a helyi Fogyasztási Szövetkezett péksége a főutcai helyén működött, édesanyámmal sokszor jártunk ott, hiszen főleg sátoros ünnepekkor vállalták, hogy megsütik családok kalácsait is. Az 1970-es évek elejére/közepére tessenek gondolni, gyerekként csodálkoztam rá a pékek munkájára, amint a kemenceajtó előtti gödörbe leereszkedtek, onnan varázsolták be hosszú nyelű lapátjaikkal a felcímkézett tésztákat a sejtelmes kemencék mélyére. Fehér Péter bácsi, aki nekem természetesen már akkor is bácsi volt, egyike volt a szakma mestereinek, akit az utcán is sokat lehetett látni, amint kismotorján, hátán horgászbottal, kedvtelésének hódolni indult a vízpartra. A horgászatot még nem olyan régen, pár évvel ezelőtt is művelte, az elmúlt pénteken pedig 100. születésnapja alkalmából fogadhatta a köszöntőket.

Fehér Péter 1918. június 29-én született, 1945. december 15-én lett házasember. Két fiú, László és Péter édesapja (ők sorolták nekem a családi adatokat ottjártamkor), négy unokának és 5 dédunokának is örülhet az ünnepelt. Már csak egyedül, hiszen 1992 óta özvegyként él családja körében. Összesen 52 évet töltött el a pékségben, mivel akkoriban a négy osztály elvégzése után máris inasnak adták. A köszöntők nem csak a születésnapon érkeztek a Vörösmarty Mihály utcai házhoz: a Helyi Tanács szociális bizottságának tagjai (dr. Turucz Mária, Karsai Attila, Torda Imre és Tóth Csaba) már előző nap szerét ejtették a látogatásnak, illetve, saját kezdeményezésként Ioan Mihaiu prefektus is bekopogott. A kormánybiztosi hivatal maga is nyilvántartja az ilyen évfordulókat, idén pedig jó alkalomnak gondolhatta ezt összekötni a centenáriumi évvel. Erre utalt, hogy Péter bácsi asztalán ott volt a prefektustól kapott román zászló, illetve egy centenáriumi logóval díszített bögrét is láttunk. Ioan Mihaiu érmihályfalvi látogatása időpontjáról nem értesítette a helyi elöljáróságot. Nyakó József polgármester pénteken délelőtt járt az ünnepeltnél, aki egészségügyi problémája miatt éppen ágyhoz kötött, kicsit nagyszót is hall, de szellemi frissességben társalgott a vendéggel.

Péter bácsi példa arra, hogy miközben nem költözgetett a világban, a határt mozgása okán váltakozott többször is magyar és román állampolgársága. "Magyarnak születtem, magyarként fogok meghalni is, szeretem a hazámat, tudva, hogy Romániában élünk", mondta, hozzátéve: "hosszú életet adott nekem a Teremtő, amit mindig boldogságban tölthettem". Örömmel vette a szerény ajándékot, az alkalomhoz illő oklevelet, illetve a tortát, mely mi mással, mint marcipánból készült pereccel, kis kemencével, sütőlapáttal volt díszítve. A szó természetesen ráterelődött a horgászatra is, miközben megtudtuk: kedvence mindig a harcsa volt. Búcsúzáskor azzal vált el a polgármestertől: ha legközelebb horgászni megy, mindenképpen szóljon, mert a városvezető szívesen társulna hozzá.

  (Bihari Napló)


További cikkek

A gyerekek (egy része) játék közben

Gyerekzsivaj a játszóházban

2018. Július 2.

A Futrinka Játszóházban "nyitott meg" hétfőn az egész hónapban működő nyári óvoda.

Lapkihordót keresnek az alábbi utcákra

2018. Július 3.

Az Inform Media Kft. (Bihari Napló, Jurnal Bihorean) lapkihordót keres Érmihályfalvára, az alábbi utcákra.

Nagy igény volt a lomtalanításra

2018. Június 30.

Olyan igény volt a lomtalanítási akcióra, hogy a gyűjtést végző cég eleget sem tudott tenni a sok kérésnek, kedden folytatják az utcák bejárását. A sorsolást azonban megtartották szombat este.

A látványterv egy részlete

Ajánlatokat várnak a tanmedence megtervezésére

2018. Június 29.

Az ADD az elmúlt héten meghirdette az Érmihályfalvára épülő tanmedence megtervezésének pályázatát.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
2012 - 2015
Hosted by: