Miért szól a sziréna?

2018. Február 6.

Szerdán ismét megszólalnak a szirénák országszerte, de szerencsére ismét csak gyakorlási céllal. Ezek már nem kifejezetten csak légvédelmi jelzések lesznek, hanem mindenféle esetleges vészhelyzetre figyelmeztetnek. Alább kiderül, melyik jel mit jelent.

 

Február 7-én 10-től 11 óráig ismét katasztrófavédelmi gyakorlat lesz. A megszólaló szirénák jelzései a törvény értelmében négyfélék lehetnek: légvédelmi, katasztrófavédelmi, továbbá légvédelmi előzetes és a riasztás lefújását jelzők. Majdnem minden jelzés 2 perces időtartamú, kivételek a sűrített levegővel működő szirénák, amelyek 1 percig szólnak.

Hogy mit jelentenek a jelzéseik, arról a katasztrófavédelmi hatóság küldött tájékoztatást. Eszerint légvédelmi jelzést hallunk, ha 4 másodperc hosszúságú hangokat bocsátanak ki a szirénák, 15 jelzéses blokkokban, 4 másodperces szünetekkel. Katasztrófavédelmi jelzést hallunk, ha 16 másodperc hosszúságú hangokat bocsátanak ki a szirénák, 5 jelzéses blokkokban, 10 másodperces szünetekkel. Légvédelmi vészhelyzet előzetes jelzését halljuk, ha 32 másodperc hosszúságú hangokat bocsátanak ki a szirénák, 3 jelzéses blokkokban, 12 másodperces szünetekkel. A riasztás lefújását jelzik, ha folyamatosan szólnak a szirénák, 2 percen át.

A Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (IGSU) már tavaly augusztusban bejelentette: attól a hónaptól országszerte havonta tesztelik majd a lakosság védelmére felállított tájékoztató-, figyelmeztető- és riasztórendszert. Az IGSU bejelentése szerint egyrészt azért, hogy folyamatosan friss adatok álljanak rendelkezésre a rendszer működőképességéről, másrészt azért, hogy a helyhatóságok folyamatosan fel legyenek készülve egy esetleges vészhelyzetre. „Minden hónap első szerdáján 10 és 11 óra között bekapcsoljuk az országban található lakossági riasztószirénákat. Az ellenőrzés eredményeit megyei szinten összesítik, majd az eredmények alapján a megyei bizottságok jelentést készítenek majd a lakosság katasztrófahelyzetekben történő riasztásának jobbítása kapcsán” – áll az IGSU közleményében. Az országban 7713 ilyen sziréna van. „A lakosság tájékoztatása, előzetes figyelmeztetése és riasztása azzal a céllal történik, hogy az emberéleteket és az anyagi javakat vészhelyzetben minél jobban sikerüljön megóvni, ugyanakkor a katasztrófák által okozott károkat csökkenteni. Az szirénákat leggyakrabban árvizek esetén szólaltatják meg a hatóságok, amikor azt akarják jelezni, hogy olyan áradás várható, amely emberek életét sodorhatja veszélybe” – áll az IGSU közleményében.

  (erdon.ro)


További cikkek

Újra pattog a labda...

2018. Február 6.

Az utolsó simításokat végzik, de a sportterem már használható.

Zárva lesz a pénztár

2018. Február 7.

Technikai okok miatt egy napra zárva lesz a vízmű pénztára.

Hegedűs Attila átveszi a díjat a borlovagrendet képviselő Kiss Zoltán zsűritagtól

Díjak a hegyközszentimrei borversenyről

2018. Február 6.

Két érmihályfalvi borász is érmeket, kupákat érdemelt ki a hegyközszentimrei versenyen, de az egyik borlovagrendi díj is városunkba került.

Életkerék - 2018. Január

2018. Február 5.

A január folyamán bejelentett újszülöttek, a házasságot kötött párok, és az eltávozottak névsora.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
2012 - 2015
Hosted by: