Mihályfalva kalákázott a legjobban

2017. December 28.

Az idén Érmihályfalva város és annak polgármestere, Nyakó József kapta a Bihar Megyei RMDSZ-szervezet által alapított Tulipán Kaláka Díját. A díjat Borsi Imre Lóránt adta át.

 

A városnak és a városvezetőnek járó Tulipán Kaláka Díjat Nyakó József polgármester tegnap vette át az RMDSZ nagyváradi székházban Borsi Imre Lóránttól, a szövetség megyei szervezetének ügyvezető alelnökétől. Borsi Imre Lóránt elmondta, hogy 2012 óta indult útjára a Tulipán Kaláka, melynek keretében évente mintegy hetven ilyen közös önkéntes munkálkodás zajlik, és ezek körülbelül kétezer személyt mozgatnak meg Bihar megyében. Az idén játszóterek, közösségi házak épültek, RMDSZ-székházak újultak meg kalákában, nagyon sok temetőtakarítás történt, fát vágtak télire időseknek, és egy iskolának. „Az a fontos, hogy életre kelt Bihar megyében a kaláka, amelynek régen is az volt a lényege, hogy a családok, barátok összeálltak segíteni. A kaláka fontos része a nap végén az egész napi tevékenységet záró szeretetvendégség” – fogalmazott Borsi Imre Lóránt. Hozzátette, hogy az anyagi forrásokat a helyi vagy a megyei önkormányzat támogatásával, vagy pályázat útján teremtik elő a szervezők, a kisebb célokra maguk a szervezők dobják össze a pénzt. A kalákákat az RMDSZ sokszor egyházakkal, civil szervezetekkel vagy iskolákkal közösen szervezi meg. Borsi Imre Lóránt kiemelte, hogy Érmihályfalva 2012 óta kiveszi a részét ebből a tevékenységből, az idén pedig a legtöbb kalákát szervezte, ezzel érdemelte ki a díjat.

A kitüntetett elöljáró a maga során nagyszerű ötletnek nevezte a Tulipán Kaláka mozgalmat, majd kiemelte azt, hogy a szórványban a magyarok sokkal hamarabb adják a fejüket önkéntes közösségi munkára, mint a nagyobb, városi életet élő közösségek, mert a szórványban élőknek mások a motivációik, sokkal hamarabb megérzik a közösségüket fenyegető veszélyeket. Mindazonáltal Érmihályfalva erős magyar közösség, ahol sikerült az idén kalákára buzdítani az embereket. Nyakó József elárulta, hogy az idén először a legelőt kerítették el, és az év során több kilométernyi járda készült el kaláka nyomán. „De idén vitte a prímet a játszóterek építése és felújítása” – fogalmazott az elöljáró, aki példaként a Bujanovics dendrológiai parkban, valamint óvodák udvarán épített játszótereket említette példaként, ugyanakkor a már meglévő játszótereket is karban tartották. Végezetül az elöljáró elmondta: a tervek között szerepel az, hogy Érmihályfalva város jövőre Közösségépítő Díjat alapít.

  (Bihari Napló)


További cikkek

Idei ünnepköszöntők a városházán

2017. December 28.

Idén kevesebben voltak a városházán ünnepet köszönteni, ám más településekről is érkeztek.

(Illusztráció)

Csillagfedési kavalkáddal búcsúzik az idei év

2017. December 28.

Mintha az égbolt is tudná, hogy valami sziporkázó látvány szükséges ilyen december végi hangulathoz, a szilveszterhez, ugyanis több csillagfedés észlelésével búcsúzhatnak el az égbolt szerelmesei az idei év(g)től, 2017-től. Szoboszlai Endre csillagász-ismeretterjesztő írása.

2018. köszöntése a főtéren

2017. December 27.

Idén is lesz óévbúcsúztatás a főtéren.

Facsemetét ültettek a városközpontban, majd megújították a testvérvárosi szerződést

15 éves Hajdúnánás és Érmihályfalva kapcsolata

2017. December 27.

Hajdúnánás városnapján egy facsemete elültetésével és testvérvárosi szerződés megújításával is emlékeztek arra, hogy 15 éve hivatalosították a kapcsolatot Érmihályfalvával.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
2012 - 2015
Hosted by: