Nem pártolták az alaptőke emelését

2018. Augusztus 10.

Nemhogy a kétharmados, de az egyszerű többséget is alig kapta meg az a javaslat, mely által Érmihályfalva hozzájárult volna az Észak-Nyugati Víz és Csatornaszolgáltató Rt. tervezett alaptőke-emeléséhez.

 

Ha a helyi szemétgazdálkodás vagy a víz- és csatornahálózat valamilyen formában téma az érmihályfalvi Helyi Tanács ülésein, akkor borítékolni lehet, hogy kisebb-nagyobb vita kerekedik. Nem okozott csalódást a csütörtök délelőtt tartott rendkívüli ülés sem, melynek három pontja közül a rendkívüliséget kiváltó téma az Észak-Nyugati Víz és Csatornaszolgáltató Rt. tervezett alaptőke-emelése volt, melyet az tett szükségessé, hogy a Közösségi Fejlesztési Egyesület (Asociatia de Dezvoltare Comunitara - ADI) által létrehozott intézmény EU-s pályázatot tudjon leadni felszereltségének javítására. Az alaptőke növeléséhez minden tag-település részesedése arányában kell, vagy kellene hozzájáruljon, Érmihályfalva esetében ez 179 ezer lejt jelentett (volna). Ezt a helyzetet vázolta felvezetőjében Nyakó József polgármester, hozzátéve: a pályázat leadásának határideje indokolta a sürgősséget. Chis Gheorghe RMDSZ-es tanácsos hozzátette: szerinte egy jó gazdasági befektetésről van szó, azt is tisztázva (már nem először), hogy azok az eszközök, melyekkel a város már eddig beszállt "a közösbe", maradtak a város tulajdonában, csak használatba adták őket. Az is elhangzott, hogy a pályázatból, ha nyer, konkrétan hegesztőkészülékeket, szippantókat, darut, szállítójárműveket vásárolnak, vagyis ami a jobb működéshez, a hibaelhárításhoz kell. Következett a szavazás, melyen 7 RMDSZ-es tanácsos szavazott igennel (három frakciótag hiányzott), 7-en pedig (4 EMNP + 2 PSD + 1 PNL) tartózkodtak. Így nem hogy az kétharmados, az egyszerű többség sem volt meg. Innentől kezdődött az időnként már személyeskedésbe hajló szóváltás, miközben többször és mindkét oldalról megfogalmazódott: a lakossági  vagy a pártérdekek-e a fontosabbak? Nyakó József úgy vélte, a tartózkodók nem a lakosság érdekeit vették figyelembe és indokot kért tőlük. Zima Marius (PNL) egyrészt azzal érvelt, hogy ő a lakosok érdekeit nézte, a nevezett intézmény pedig az RMDSZ érdekkörébe tartozik, másrészt a szolgáltatónak szerinte megvannak az eszközei. 
Pap Sándor (EMNP) szerint sem szolgálja semmiben a lakosság érdekeit a tervezet, Tóth Csaba (EMNP) véleménye pedig az volt, hogy az intézménybe "egyre csak pumpálják a pénzt", ami szerinte hosszútávon nem kifizetődő. Nyakó József megjegyezte az RMDSZ-érdeket illető megjegyzésre, hogy szándékuk volt társulni a Várad-környéki Apa Regioval is, ám az kapacitáshiányra hivatkozva elutasította őket. Csengeri Csongor (RMDSZ) szerint a javaslattól tartózkodók véleménye inkább a múltba, mint a jövőbe mutató. Jó félórás polémia után hangzott el a javaslat, hogy szavazzanak-e újra? Ezt már 8-an pártolták (7 RMDSZ + 1 PSD), 6-an nem (4 EMNP + 1 PSD + 1 PNL), ugyanez lett a megismétel voksolás eredménye, tehát a döntés így is nemleges. Ezt követően ismételte meg már korábban is elhangzott kérését Chis Gheorghe: elfogadva a tartózkodók véleményét elvárná, hogy azok ellenben a továbblépés egy más, már számukra is megfelelő módjára tegyenek javaslatot. Erre ott helyben nem került sor, inkább, tekintettel a téma lezárására, a következő napirend megvitatását szorgalmazták. A fenti témával kapcsolatban még elhangzott: más ADI-tagok hozzájárultak a tőkeemeléshez, sőt, volt, aki részesedésén felüli mértékben. "Érmihályfalva helye nem marad üres, de a város marad eddigi részesedésével, és a pályázat sikere esetén nem részesül annak előnyeiből. A döntés következtében az a szolgáltató, melyiktől egyre jobb teljesítményt várunk, elveszíthet egy 7,730 millió lejes pályázatot, amiből jelentősen javíthatná az érmihályfalviak számára is végzett szolgáltatását", tette hozzá a polgármester.

További cikkek

Újabb rémes „játék” fenyegeti a gyerekeket

2018. Augusztus 10.

Újabb internetes „játék” próbálja hatalmába keríteni a gyerekeket és fiatalokat sajtóhírek szerint: egy rémfilmekbe illő figura ad nekik feladatokat.

Információgyűjtés az egykori piacokról, vásárokról

2018. Augusztus 10.

Aki információval tud szolgálni Érmihályfalva egykori vásárairól, piacairól egy készülő kötet számára, az az alább megadott elérhetőségen kitölthet egy kérdőívet.

Káplán érkezik a katolikus közösséghez

2018. Augusztus 9.

Szeptember elsejétől újra lesz segédlelkész a római katolikus egyházközségben.

Többnyire a  vaddisznók hordozzák és terjesztik ezt a betegséget (Illusztráció)

Figyeljünk fokozottan a megelőzésre

2018. Augusztus 9.

"A sertéspestis megelőzésére egy nyomós érv, hogy ne vegyünk kétes eredetű tűzifát." Nyakó József közleménye.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
2012 - 2015
Hosted by: