Óévbúcsúztatás: tűzijáték és megszüntethetetlen petárdázás

2019. Január 3.

Idén sem maradt el Érmihályfalván a főtéri közös óévbúcsúztatás. A hangulat "előkészítése" már karácsony táján megkezdődött, hiszen elvétve már lehetett a szilvesztert megelőző héten is hallani egy-egy méretes petárdadurranást.

 

Szilveszter napján, napközben a szokásos nyüzsgés volt a városban, sokan járták még a koraestig nyitva volt üzleteket, hogy beszerezzék, amit szükségesnek véltek a mulatsághoz. Az esti órákban aztán kiürültek az utcák, viszonyt egyre gyakoribbá váltak a petárdahangok, jelezve, hogy hiába minden rendőrségi figyelmeztetés és tiltás, akik hódolni akarnak ennek a sokak számára érthetetlennek és értelmetlennek tűnő szenvedélynek, azokat nem lehet elrettenteni. A Széchenyi téren a szokásnak megfelelően 22 órakor szólalt meg a Kiss Csaba szolgáltatta bulizene, de a fagypont körüli hőmérsékletet súlyosbító éles szélben még nem gyülekeztek az óévbúcsúztatók. Utóbbiak aztán nem sokkal éjfél előtt kezdtek megjelenni a főtérhez vivő utcákról, miközben a máglyákat is meggyújtották. Több százan várták, hogy elkezdődjön a tűzijáték, melynek látására sokan kimerészkedtek a házibulik vagy vendéglátóhelyek melegéből, másoknak ez a látványosság jelentette az éjszaka csúcspontját. Sokan nem csak fotóztak, de a közösségi oldal nyújtotta lehetőséget kihasználva, élő adásban közvetítették a hazai hangulatot a távol volt szeretteiknek. Közben a város több pontján is saját tűzijátékokat prezentáltak a bulizók, illetve a petárdázás néhol harctéri zajjá fokozódott, az ágyúlövéseket idéző dörrenések révén. Több helyről is hallottuk, hogy a nyugat-európai munkahelyeikről hazalátogatók poggyászaikba pirotechnikai huncutságokat is csomagoltak, ezzel is szó szerint színesítve a hazai palettát. 

A tűzijáték után ismerősök és ismeretlenek is boldog új évet kívántak egymásnak, ezek nyomatékosításának itt-ott egy-egy pezsgősüveg, pohár is áldozatául esett. Szinte percek alatt kiürült a tér, a "magyar éjfél" már igen keveseket ért a téren, a zene is elhallgatott eztán. A város tisztaságáért felelős önkormányzati alkalmazottak a hajnali órákban már az utcán voltak, reggelre eltüntették az éjszakai nyomat. 

  (erdon.ro)


További cikkek

Koszorúzás január elsején

2019. Január 3.

A szokástól eltérően Petőfi Sándor főtéri emléktábláját nem az éjfélt követő percekben, hanem január 1-én délben koszorúzták meg.

Az első munkanap piaci nap is volt

2019. Január 3.

Ahogyan az lenni szokott, az évkezdet igen "laza" piacolást hozott idén is.

Házszentelési beosztás - december 30. - január 6.

2018. December 29.

Megkezdődött a 2019-re vonatkozó házszentelés. A következő hétre vonatkozó, utcák szerinti beosztás olvasható alább.

Ilyen időjárás lesz szilveszterkor

2018. December 29.

Enyhe, csapadékos időjárással indul az év utolsó napja, éjszaka lehűlés várható az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) előrejelzése szerint.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
2012 - 2015
Hosted by: