Rendhagyó biológiaóra ragadozó madarakkal

2018. Október 25.

Rendhagyó biológiaórán vehettek részt a kisebb-nagyobb érmihályfalvi diákok szerdán délben, amikor a Földesi Madársulit öt évvel ezelőtt megalapító Imre István solymász tartott tartott bemutatót a Gödör rendezvényház udvarán.

 

A Hajdú Bihar megyéből érkezett autót, majd a kalitkák kipakolását már üdvrivalgással fogadták a gyerekek, nem beszélve arról, amikor a három különböző fajtájú madár is előkerült. A Madársulit létrehozója azt követően alapította, hogy két évtizedig foglalkozott madarak megfigyelésével és úgy gondolta, a természetet "közelebb kell hozni" a fiatalokhoz. A lakóháza udvarán kialakított röptetőkben korábban 40 fajta madár is volt, manapság 10 faj (különböző sólymok, héják, karvalyok, baglyok, papagájok) lakja azokat. Az érdeklődést látva kezdett bemutatókat tartani, a külföldi előadások kicsit körülményesebbek, mert engedélykötelesek. Nagykárolyi bemutatók után került sor az érmihályfalvira, melynek során a gyerekek érdeklődése olyan zsibongásban nyilvánult meg, hogy alig lehetett hallani az előadó hangját, amikor sorra bemutatta három ragadozó madárfaj egy-egy képviselőjét, az afrikai kisbaglyot, a Jenő nevű vándorsólymot és egy héját. Egyebek mellett elhangzott, hogy a bagoly nem szolgált rá a rémisztő "halálmadár" elnevezésre, aminek azonban van magyarázata, továbbá, hogy csőlátása van, amit fejének 360 fokos forgatási képességével ellensúlyoz. Utóbbit meg is mutatta Imre István: úgy tűnt, kitekeri madara nyakát, de nem volt ok riadalomra, a szárnyas nyugodtan tűrte ezt, mint azt is, ahogyan a gyerekek szinte agyonnyomták simogatásukkal. 

A vándorsólyom az élővilág gyorsasági rekordere, ráadásul 800 méterről lát egy szitakötőt, ami emberre méretezve azt jelentené, mintha ön, kedves olvasó 30 méterről olvasná ezeket a sorokat. A héja, akit Henriettának hívtak, "hölgy" létére nem kellett manikűröshöz menjen, hogy méretes karmokkal legyen "felszerelve", így is félelmetes úgynevezett markolólába volt. A legnagyobb sikert természetesen az aratta, amikor játékra került a sor: a héja a gyerekek sorfala között, továbbá hulahopp karikán vagy éppen emberi karok alkotta "alagúton" keresztül is reagált idomítója hívására és persze a jutalomfalat csábítására. Imre István Sir David Attenborough angol természettudós gondolatát választotta mottójául, ennek jegyében zajlott az érmihályfalvi bemutató is: "Senki nem védi meg azt, ami nem érdekli. És addig nem is fogja érdekelni, amíg meg nem ismeri." 

  (Bihari Napló)

További képek ITT.


További cikkek

Előlegkifizetések az APIA-nál

2018. Október 25.

Október 16 – 30. között a közvetlen kifizetések 70 százalékos előlegét, a vidékfejlesztési támogatás esetében pedig a 85 százalékos előleget fizetik.

Amerikába mentek...

2018. Október 26.

A két Bihar megyei néptáncost is soraiban tudó Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kanada és az Egyesült Államok nagyvárosaiban mutatja be Spirit of Hungary című műsorát.

"Kis nemzetnek is lehetnek nagy tettei"

2018. Október 24.

A megyei RMDSZ idén is Érmihályfalván tartotta központi megemlékezését október 23-án, az '56-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulóján. Összesen 22 koszorú került az emlékmű, illetve az Érmihályfalvi Csoport minden tagjának nevét feltüntető fekete márványtábla elé.

Kétszer annyit adományoztak, mint tavaly

2018. Október 24.

Hétfőn tartották Hajdúnánáson a hagyományos Behajtási Ünnepséget, melynek keretében átadták a felhasználóknak azt a lisztet, melyet a Magyarok Kenyere akcióban összegyűjtött búzából állítottak elő.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
2012 - 2015
Hosted by: