Ritka égi tünemény vasárnap hajnalban

2012. Július 14.

Július 15-én, vasárnap, a hajnali pirkadat idején, fél négykor, a Hold elfedi a Jupiter bolygót. (Az alábbi időpontok magyarországi időszámításban értendők.)

(Illusztráció: hirek.csillagaszat.hu)

(Illusztráció: hirek.csillagaszat.hu)

A jelenséget távcső nélkül is megcsodálhatjuk, úgy, hogy hajnali 3 óra körül érdemes a keleti égen megkeresni – épületektől mentes horizontnál -, viszonylag még alacsony állásban, a Holdat.  Az utolsó negyed utáni keskeny holdsarlótól balra lesz a csillagszerűen ragyogó Jupiter bolygó, amit a Hold 3 óra 29 perckor elfed. Ezt követően majd a kilépését érdemes ismét megnézni. A Jupiter kibukkanása a Hold jobb oldali sötét részén, 4 óra 21 perckor következik be. A fedés ekkor ér véget.
A jelenség szép égi környezetben látható majd, bár a hajnali szürkület már nagyon zavaró lesz. Az utolsó negyed utáni holdfázisú égi kísérőnk ekkor a Bika csillagképben jár, így a közelében lesz az Aldebaran nevű fényesebb csillag, valamint a Fiastyúk, balra lentebb pedig a Vénusz bolygó (Esthajnalcsillag) ragyog majd.

Szoboszlai Endre csillagász-ismeretterjesztő

a Debreceni Magnitúdó Csillagászati Egyesület sajtófelelőseTovábbi cikkek

Tóth Attila újmisés az oltár előtt (középen)

"Egy kenyér és egy test vagyunk mi..."

2012. Július 14.

Az egy héttel korábban a nagyváradi Bazilikában Böcskei László megyés püspök által áldozópappá szentelt Tóth Attila Levente július 14-én, szombaton délelőtt megtartotta első szentmiséjét a római katolikus templomban.

Németországi megfigyelő a szociális központban

2012. Július 16.

A németországi SES (Senoir Experten Sercice) Alapítvány egy küldötte tartózkodik ezekben a napokban Egészségügyi-Szociális Központban, ahol az ott folyó munkát segíti tanácsaival, majd jegyzőkönyvben összegzi tapasztalatait.

A piros mezes hazaiak, és a zöld mezes vendégek a kezdőrúgás előtt

A megyeiek nyerték a rangadót

2012. Július 13.

Bár a félidőben még a hazaiak vezettek 4 - 1 -re, a győzelmet a vendégek szerezték meg 8 - 7 arányban az érmihályfalvi és a megyei RMDSZ csapatainak összecsapásán péntek délután, a Praszler stadionban.

A tanácsosokat Vasile Puscas cégvezető (balról) informálta

Tájékozódtak a szemétszállításról

2012. Július 13.

A lakosság 44%-a nem él a szemétszállítás szolgáltatásával, míg a cégek 80%-a kevesebb hulladék elszállítására kötött szerződést, mint amennyit a kukákba (vagy mellé) tesz - hangzott el a BioFlorisal vezetőjének tájékoztatójában.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
Hosted by: