Rómában jártak az egyházmegye ministránsai

2018. Augusztus 8.

A Ferenc pápával való találkozás képezte az eseménysorozat csúcspontját a váradi római katolikus egyházmegye (köztük az érmihályfalvi egyházközség) ministránsai számára, akik részt vettek Rómában a Ministránsok Nemzetközi Szövetsége (Coetus Internationalis Ministrantium – CIM) által szervezett zarándoklaton.

 

Július 29-én Böcskei László megyés püspök vezetésével Nagyváradról 46 ministráns indult az Örök Városba, hogy csatlakozzon a jelenlevő közel 70.000 különböző nemzetiségű oltárszolgához, és így együtt megtapasztalják az egyház egyetemességét, a ministráns szolgálat szépségét. A zarándoklat másik célja volt, hogy ott, ahol a papi, vagy szerzetesi hivatás csírája megmutatkozik, az megerősödjön, kibontakozásnak induljon.

Kedden, július 31-én, Loyolai Szent Ignác – a jezsuita rend megalapítója, amelynek Ferenc pápa is tagja – emléknapján találkozhattak a ministránsok az egyházfővel, a CIM ekkor szervezte meg a ministránsok fesztiválját, amelynek része volt a Szentatya ministránsokat bátorító beszéde, illetve a vele való közös ima a békéért, tekintettel arra, hogy a rendezvény idei mottója „Keresd a békét, és járj nyomában!” (Zsolt 34, 15b) volt. Felemelő érzést jelentett, hogy a német és angol világnyelveken kívül, a Szent Péter bazilika lépcsőiről magyar nyelven is köszöntötték a zarándok ministránsokat, a német moderátor mellett ott volt Pindroch Csaba magyar színész is, hiszen a német nemzetiségű zarándokok után (55.000 körül), a magyar ajkú ministránsok voltak létszámban a második helyen (több mint 2.000). A legszerencsésebb ministránsok egészen közel kerülhettek Ferenc pápához, mások liturgikus szolgálatot is teljesítettek, vagy pedig a nemzetközi kórusban énekeltek. A Nagyváradi Egyházmegye ministránsai közül egyeseket kézfogással köszöntött a Szentatya, a legbátrabbak pedig selfie-re is meghívták az egyházfőt, aki örömmel fogadta el a meghívást, életre szóló élményt ajándékozva ezzel a fiataloknak.

A magyar ajkú zarándok ministránsok külön magyar nyelvű szentmisén is részt vettek szerdán, augusztus 1-én, a római Szent Ignác templomban, amelyet Ternyák Csaba ergi érsek mutatott be, számos pap, és több püspök jelenlétében, közöttük a nagyváradi megyés püspök is. 

A nagyváradi ministránsok a keresztény Róma nevezetességeit is meglátogatták: a négy – egykor patriarkálisnak nevezett, ma már pápainak hívott – bazilikát (vatikáni Szent Péter, falakon kívüli Szent Pál, lateráni Szent János és Santa Maria Maggiore), az őskeresztények temetkezési helyét a Szent Kallixtusz katakombáknál, ahol imádkoztak az első századok, de napjaink vértanúiért is, azokért, akik ma adják életüket Krisztusért. A katakombák felé vezető úton elimádkozta a nagyváradi csapat a Rózsafűzért, és Szent Tarzíciuszról is megemlékezett, a vértanú szentet ábrázoló bronz szobor előtt.

Augusztus elsején, a Szentatyával való újabb találkozást követően az általános kihallgatáson, a Vatikáni Rádió magyar nyelvű szerkesztőségének voltak a vendégei a nagyváradi ministránsok. A Marconi teremben Vértesaljai László SJ, a magyar szerkesztőség vezetője tartott előadást a rádió történetéről, és az egyetemes egyház szolgálatában betöltött szerepéről. Somogyi Viktória vezette a csoportot a rádió tetőteraszára, ahonnan a fiatalok megcsodálhatták az Angyalvárat.

Rómának a turista látványosságai sem maradtak ki a programból, hiszen ott szerepelt a listán a Navona Tér, a Pantheon, valamint a Trévi Kút.

Szombaton érkeztek vissza Nagyváradra a zarándok ministránsok kissé megfáradva, de lelkileg töltekezve, életre szóló, feledhetetlen élmények és emlékek birtokában.

 (Kép és szöveg: varad.org)


További cikkek

Meghívó a baptista közösségtől

2018. Augusztus 8.

Augusztus 15-én szerveznek programot.

Templombúcsú lesz Semjénben

2018. Augusztus 9.

Az ünnepi szentmise szónoka Tímár Sándor Asztrik kaplonyi (Szatmár megye) ferences szerzetes, rendfőnök lesz.

Hazai környezetben készül az Unirea

2018. Augusztus 8.

Hét csapatot működtet a következő bajnokságban az Érmihályfalvi Unirea. A felnőtt együttes szombaton hazai pályán játssza következő edzőmeccsét.

Városunk küldöttsége az V. Hajdúk Világtalálkozóján

2018. Augusztus 7.

Konferencián és hagyományőrző katonai bemutatón vettek részt.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
2012 - 2015
Hosted by: