Séta a főutcán, emlékek

2016. Január 23.

Fényképészlányok a kirakat előtt, férfiak az úriszabóság ajtajában, a sólerakat eladója vevőkre vár. Kovács Rozália helytörténész egy múltbeli - és mai - főutcai sétára hív.

Ki tudja ma már, kik ők az "Egyenruha és uriszabóság" ajtajában!?

Ki tudja ma már, kik ők az "Egyenruha és uriszabóság" ajtajában!?

Most, a 21. század elején szükségessé vált a még megtalálható műemlék jellegű épületek, vagy épületrészek, portálok, ablakok, kapuk, épületdíszek, stb. összeírása, lefényképezése, felmérése, mert sok régi épületet átalakítanak, sőt, lebontanak.

Talán így, a fényképeken megőrizzük a közelmúlt egy darabját, az 1920-as, 1930-as évek hangulatát.

Sétánkat a főutcán, a mai Köztársaság (Republicii) utcán kezdjük. Itt még megtalálható néhány régi üzlet bejárata, kirakata, fából készült díszítése, a lehúzott rolók, néhány zár, lakat, vagy csak azoknak a helye. Ezeket fényképeztük le, így néznek ki ma. (Fotók: Rencz Csaba)

Mellé tettünk néhány régi fényképet, melyek az Érmellék 2009 Fotóklub gyűjteményéből valóak, ugyancsak a  főutcáról, vagy ahogy akkor nevezték, a Vasút utcáról.

A 80 -100 év körüli képek ezekről az üzletekről, kirakatokról készültek. A felvételek helye meghatározhatatlan, de emlékeket idéző és a múltba tekintő.

Hát sétáljunk képzeletben a múltban,és látunk embereket is, kiket még ismerhettünk, itt sétáltak, vagy talán vásároltak szüleink, nagyszüleink is.

Az üzletek felirata szerint volt itt sólerakat, fényképészeti műterem, egyenruha és úri szabóság is. Látunk postást, a kornak megfelelő bundás urat, bicikliző fiatalt és szép lányokat, de sarat is az utcán.További cikkek

Apáti Abkarovics Béla: Szentendrei templomtorony

Apáti Abkarovics Béla, az Érmihályfalván született festő

2016. Január 29.

A Nagybányai Festőiskola e jeles képviselője településünkön született, felnőttként Budapesten élt, majd Kárpátalján is festett, 1930 után pedig végleg Szentendrén telepedett le. Kovács Rozália helytörténész írása.

Katona Mihály építőmester és az 1888-ban újjáépített református templom

2016. Február 1.

A református templom történetének kutatásakor akadt Kovács Rozália helytörténész Katona Mihály (1844-1900) építőmester nevére. Egy leszármazottól kapott információkat oszt meg alábbi írásában.

Nagyvárad a török uralom idején

Törökjárás településünkön - adatok, emlékek

2016. Január 8.

Idén 525 éves a református templom öreg harangja. Ez az egyik ok, amiért Kovács Rozália helytörténész egybegyűjtötte a török időkről fennmaradt mondákat, melyik egyikében (talán ez a legismertebb) a harang is szerepel.

A felső sor jobb oldalán az utolsó Hegedüs János - focicsapat 1969-ben (fotó: Érmellék 2009 Fotóklub gyűjtése)

Após és veje a háborúkban

2015. December 15.

Adatok, képek: egy após és veje rövid története. Bezzegh Endrére és Hegedűs Jánosra emlékezik Kovács Rozália helytörténész.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
2012 - 2015
Hosted by: