Újra "támadnak" a telefonos csalók

2019. November 15.

A telefonos csalás újabb módszerei vannak terjedőben Európa-szerte.

 

Időről-időre felbukkan annak híre, hogy telefonos csalók szedik áldozataikat, pénz csikarva ki azoktól valamilyen formában. Bármennyit foglalkozunk ezekkel, mindig vannak áldozatok, a figyelemfelhívást nem lehet elégszer ismételni. Ezúttal a mobiltelefonokra "kihegyezett" csalás terjed Európa-szerte, melynek lényege, hogy annak lebonyolítói arra apellálnak, hogy az áldozat visszahívja őket. Történik ugyanis, hogy a telefonok kijelzőjén megjelenik, hogy fogadatlan hívás történt. Ez állítólag úgy is megtörténhet, hogy a készülék meg sem csörren, ha mégis, csupán egy hangjelzést ad, tehát a hívott félnek esélye sincs azt felvenni. Amikor azonban visszahívja a számot, egy akár nagy költséget is generáló kapcsolás következik. A veszélyes hívószámok: +39, +390, +391, +392, +393, +394. A hívott fél abban az esetben válik a csalás áldozatává, ha visszahívást kezdeményez, ha azonban nem és egyszerűen törli a fogadatlan hívás értesítését, nem lesz semmilyen következmény.
Egy másik módszer még kifinomultabb, az érzelmekre apellál: a hívó fél megvárja, míg a hívott felveszi a telefont, majd kedvesen közli vele, hogy egy családtagja (ismerőse, barátja) keresi, s várjon egy keveset. Ezért a hívásért a hívott nem fizet, de... a hívás megszakad, s a hívott fél hajlamos, hogy visszahívást kezdeményezzen, anélkül, hogy ellenőrizné, a világ mely pontját tárcsázza. A hívást "természetesen" fogadják, sőt, várakoztatással húzzák az időt, ami aztán nagy költséget generál. Ez ellen úgy lehet védekezni, hogy ha csak nem várunk kifejezetten ilyet, akkor úgynevezett egzotikus országra utaló megkeresést nem fogadunk.


További cikkek

"Fogadom, hogy tanáraim viccein mindig nevetni fogok!"

2019. November 15.

A középiskolások gólyabálja előtt egy nappal idén is megtartották a Zelk Zoltán Általános Iskola Mini Gólyabálját. Újításként az ötödikesek egy "fogadalmat" is tettek...

Kiállítás: Az álmok útján... Kegyelem

2019. November 15.

A debreceni Nagy Adrienn festményeiből nyílik tárlat, az alkotó másodszor állít ki Érmihályfalván.

Focimeccs adománygyűjtéssel

2019. November 15.

Szombaton délután, a Praszler stadionban.

A 2019-es utolsó konzuli nap volt

2019. November 13.

A következő január végére várható.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
Hosted by: