Utcák nevei régen és ma

2015. Január 18.

Az idők folyamán, a 19. és 20. században egy-egy utcának sok neve volt. Néhány, írásban is fennmaradt listát tár elénk Kovács Rozália helytörténész.

A város központja és néhány környékbeli utca manapság, légifotón (Fotó: Ovidiu D. Pop)

A város központja és néhány környékbeli utca manapság, légifotón (Fotó: Ovidiu D. Pop)

A legrégebbi utcanevek régi dokumentumokban is szerepelnek, így Kisutca, Tótfalu, Kopasz utca, Újváros neve 1867-ben bukkan fel, az 1864-ben megkezdett Takarékmagtári számadásokban.
Itt az akkori lakosság egy részének nevét is megismerhetjük.Dr. Andrássy Ernő Érmihályfalva őstörténelmében a Forráskút utcai dombhátat említi, mint a település legrégebbi utcáját.


Az 1934-ben kiadott naptárban Érmihályfalva utcái és terei címszó alatt „Az ucca hivatalos neve és régi neve" szerepel, valamint az agrár-reform után létesült új utcák nevei.
Az 1940-es évekből való a református egyház nyilvántartása, mely 58 utca nevét tünteti fel.Legutóbb1998. áprilisában döntött a helyi képviselő-testület utcanevek változtatásáról, majd 2009. októberében addig névtelen utcácskák, sikátorok (összesen 17) kaptak nevet.
További cikkek

A Bernáthok egyik, a múlt század elején készült családfája

Kevésbé ismert családtagok a Bernáth család érmihályfalvi ágából

2015. Február 8.

A bernáthfalvi Bernáth család érmihályfalvi ágának azokat a tagjait mutatjuk be, akikről eddig keveset beszéltünk. Sőt, Kovács Rozália helytörténész arról is beszámol írása második részében, hogyan keveredett össze két családtag neve.

A 25. évfordulón az ipartestület vezetői és más előkelőségek csoportképe

Az iparos otthon története 1908- 1945 között

2015. Február 20.

Városunkban az ipartestület 1887. október 14-én alakult meg, az iparosotthon 1908-ban épült. Kovács Rozália helytörténész visszatekintése.

A fotó bal oldali épületsorában volt a Minori vendéglő, ma tömbház van helyén, rajta a Petőfi-emléktáblával

Szálloda és vendéglátóipar városunkban a XX. század elején

2014. December 25.

Karácsony a vendégségek, vendéglátások ideje is. Ennek apropóján Kovács Rozália helytörténész városunknak a XX. század eleji szállodáit, vendéglátóit veszi sorra. Dobos Gábor betyár története is szóba kerül.

Salamon király és a "Salamon útja"

2014. December 21.

Az idei Részek Viadalán, a kvíz kérdések között szerepelt: a város tágabb határában a régi írások szerint létezik a "Salamon útja" földrajzi név - ki volt Salamon? A válasszal együtt Kovács Rozália helytörténész bővebben is körüljárta a témát.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
2012 - 2015
Hosted by: