Visszaállítjuk az órákat

2017. Október 27.

A nyári időszámítás október utolsó vasárnapjáig tart Európában. Bár minden évben más a dátum, az időpont ugyanaz: ezen az októberi napon vissza kell állítani az órákat.

 

Október 29-én, vasárnap kell állítani az órákat, hivatalosan hajnalban kell visszatekerni a mutatót 4-ről 3-ra. 

A nyári időszámítás ötletét 1784-ben már Benjamin Franklin is felvetette, azt gondolta, az óraátállítás miatt összességében kevesebb gyertyát kell majd használni. Több mint száz évvel később egy új-zélandi rovarszakértő is előállt az ötlettel (ő kétórás különbséget javasolt), 1905-ben pedig William Willet dolgozott ki részletes tervet. Elgondolása alapján április négy vasárnapján 20-20 perccel tekerték volna előre az órákat, szeptember négy vasárnapján pedig ugyanilyen ütemben állították volna vissza. Az angol parlament 1909-ben tárgyalta is a javaslatot, sőt egy bizottság is létrejött, amely az ötlet hasznosságát vizsgálta, végül azonban a törvényt nem fogadták el. Az energiacsökkentés miatt először a Német Császárság és az Osztrák–Magyar Monarchia vezette be a nyári időszámítást, méghozzá 1916. április 30-án, este 11-kor. Ezt akkor, az első világháború alatt gyorsan átvette az Egyesült Királyság, az Amerikai Egyesült Államok (az USA hivatalosan csak 1918-ban vezette be) és sok más ország, de a háború végével az országok visszaálltak a normál időszámításra. A második világháború kitöréséig nem is merült fel a használata. Akkor ismét a háborús erőforrásokkal való spórolás miatt vezették be. Az Egyesült Államokban 2007-ben döntésre jutottak: a nyári időszámítás akkor már húsz éve változatlan szabályait megváltoztatták, a téli időszámítás így november első vasárnapján kezdődik, és március második vasárnapján ér véget. A módosítástól az energiafelhasználás további csökkenését várják.

Visszatérő kérdés, hogy rosszul érezzük magunkat az óraátállítás után. Van, aki napokig érzi az óraátállítás hatását, más semmit sem érzékel. Kutatók egyébként évtizedek óta vizsgálják a nyári időszámításra átállás egészségügyi hatásait, finn kutatók a tavaszi váltás következményeit vizsgálták, ők az alvászavarokkal hozták összefüggésbe, kísérleti alanyaik az óraátállítás után a megszokottnál kevesebbet aludtak, és kevésbé érezték kipihentnek magukat reggelente.


További cikkek

A meccs végére forrtak az indulatok...

Majdnem elbántunk ...magunkkal, Székelyhídon

2017. Október 30.

Magabiztosan vezettünk és gólarányt javíthattunk volna a gyengébb ellenfél otthonában. Ezzel szemben éppen hogy...

Amikor az Ördög szembesít önmagunkkal

2017. Október 31.

Molnár Ferenc: Az ördög című drámájának színpadra állításával ötödik idei bemutatóját tartotta vasárnap este a Móka színjátszó csoport, mely Ajkára készül előadásával.

Ismerkedés Arany Jánossal és életműve kutatójával

2017. Október 27.

Arany János életéről tudhattak meg a lexikonokban nem megtalálható részleteket is azok, akik részt vettek a könyvtárban tartott találkozón csütörtök délután.

Nő a minimálbér, nőnek a közlekedési bírságok

2017. Október 27.

A minimálbér növekedésével nőnek a közlekedési bírságok összegei is. Azt is megmutatjuk, milyen kihágásért mennyit kell fizetni januártól.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
2012 - 2015
Hosted by: