"...mert apám tánca kötelez"

2017. November 9.

Az Udvarhely Néptáncműhely szerdán este mutatta be a kultúrházban az "Apám tánca" című produkcióját, mellyel másnap Nagykárolyban léptek fel, majd Vácra vitték az előadást.

 

Elsőre szeptember 12-re tervezték az Udvarhely Néptáncműhely "Apám tánca" című előadásának bemutatóját a Bartók Béla Művelődési Házba, akkor az betegség miatt elmaradt. Szerdán este aztán az egybegyűlt 83 fős közönség (soraikban a Nyíló Akác és a monospetri Bábota néptánccsoportok tagjaival) megnézhette a produkciót, mely a beharangozó szerint "egy szimbolikus apai örökséget, a pontozót, ezt a méltán híres és virtuóz közép-erdélyi férfitáncot emeli a középpontba. (...) Az előadás szimbolikusan szeretne fogalmazni: az apám élete kegyetlen volt, de az apám öröksége, az apám tánca kötelez." 

Hogy "apám élete kegyetlen volt", azt kortárs erdélyi költőktől kölcsönzött sorokkal támasztották alá: Boldogságunk viszonylagos a minket körülvevő iszony miatt; Mi vagyunk, akik mindig elkésünk; Félünk, hogy egyszer elzárják a forrást, talán puszta megszokásból. Akkor mi lesz velünk? Van-e jövőnk?"

Mondhatjuk, hogy a hat pár és a négy zenész nem szaporította a szót, hiszen egyetlen mondat sem hangzott el sem az előadás előtt, sem után, ellenben olyan lendülettel táncolták végig a mintegy 80 perces műsort, hogy talán még a publikum tagjainak hátán is izzadságtól lett átitatott az ing. 

S hogy van-e jövőnk? Ha a néptáncosokon múlik, akkor biztosan.

Mert apáink tánca kötelez.


További cikkek

Folytatják a járdakészítést a Dihenesen

2017. November 9.

Három utcában mintegy 1500 m² járda készül.

Száz kisiskolás egy sorba...

2017. November 10.

Szokatlan vonulásra lehettek figyelmesek azok, akik csütörtök este a városi park környékén jártak: a sötétben száz gyertya és mécses emlékeztetett Márton püspök fényként áradó szeretetére.

Sakk szerdánként

2017. November 9.

Sakkszakkör indult a játszóházban.

(Illusztráció)

Véleménykutatás a házi feladatokról

2017. November 8.

Pedagógusok, szülők és diákok is véleményezhetik a házi feladatokat, a szakminisztérium konzultációja során, az alábbi elérhetőségeken.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
2012 - 2015
Hosted by: