"...minden színben és a legjobb minőségben"

2013. Április 14.

A 20.század elejének „egészen városi, modern üzeme” volt a Würdiger és Hoffmann cég zsinór, paszomány és ablakredőnygyára. Kovács Rozália helytörténész írása.

A szóban forgó gyár állítólag a mai Futrinka Játszóház mögötti udvarban volt

A szóban forgó gyár állítólag a mai Futrinka Játszóház mögötti udvarban volt

                                    Gomb-, zsinór- és paszománygyár

A 20. század elejének „egészen városi, modern üzeme” volt a Würdiger és Hoffmann cég zsinór, paszomány és ablakredőnygyára. ”Produktumai a külföld hasonló készítményeivel bátran felveszik a versenyt” - olvashatjuk az 1934-es Évkönyvben.

A gyár tulajdonosa Hoffmann Kálmán (telefon 21). Az évkönyvben megjelent  hírdetése (jobbról) szerint gyárt: „selyem, pamut és bútor zsinórókat, paplangombokat, bundagombokat, ampolna zsinórokat minden színben és a legjobb minőségben.”

 Nem sok adatunk maradt a tulajdonosról és a gyárról, a hírdetésen kivül csak egy igazolást őriz a Toroczkai család 1948-ból (balra), mely szerint "Coloman Hoffmann  Fabrica de snururi, nasturi si pasmanterie – Gomb, zsinór és paszománygyár - Valea lui Mihai judetul Salaj: Alúlirott igazolom, hogy Turuczkai Károly és Turuczkai György 1925 évben az általam akkoriban alapított roletta szövőgyárban alkalmazásban voltak. Valea lui Mihai 1948. március 11. ss/Hoffmann Kálmán."

Würdiger Dezső szövőiparos ebben a gyárban dolgozott. Néhány adat róla: 1889-ben született Nyírlugoson, az I. világháborúban őrmester volt, 1915 -ben vonult be a 11. honvéd gyalogezredhez. Szécsényben és Jászberényben mint segédszolgálatos irodavezető teljesített szolgálatot ,1918-as leszereléséig. (Érmihályfalva - Barangolás múltban és jelenben, 234.oldal)

       További cikkek

Az egykori vasúti szálló és étterem korabeli fotón

Eltűnt épületek nyomában - I. rész: Vasúti szálló és étterem

2013. Április 21.

Eltűnt épületek nyomában címmel indít új sorozatot honlapunkon Kovács Rozália helytörténész. Az első részben az egykori vasúti szállóról és étteremről esik szó.

Polyák Barna okleveles patkolómester

"Pontos és precíz munkák"

2013. Április 25.

Érmihályfalva egykori iparos társadalmának egyik jelentős képviselője volt Polyák Barna okleveles patkolómester, aki a maga erejéből és szorgalmával igen tekintélyes társadalmi pozíciót vívott ki magának. Kovács Rozália helytörténész emlékezik a néhai mesterre.

A Beck pótkávégyár korabeli rajzon

"Pártolja a helybeli ipart"

2013. Április 7.

A 19. és 20. század fordulóján alapított Beck pótkávégyár csak az Érmelléken termelt cikóriából állított elő pótkávét - állítólag ez volt sikere titka. Kovács Rozália helytörténész írása olvasható az alábbiakban.

Vida József sírköve

"...a népnevelés iránt gonddal viseltetik"

2013. Április 1.

Vida József (1814 - 1884) református oktató korabeli tudósításából egyebek mellett azt is megtudjuk, hány lakosa volt annak idején Érmihályfalvának. Kovács Rozália helytörténész írása.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
2012 - 2015
Hosted by: