15 éves Hajdúnánás és Érmihályfalva kapcsolata

15 éves Hajdúnánás és Érmihályfalva kapcsolata
2017. December 27.
Hajdúnánás városnapján egy facsemete elültetésével és testvérvárosi szerződés megújításával is emlékeztek arra, hogy 15 éve hivatalosították a kapcsolatot Érmihályfalvával.
/vlm/Image/Show/84/
Facsemetét ültettek a városközpontban, majd megújították a testvérvárosi szerződést

A hajdúvárosban a december nem csak a karácsonyi ünnepek, vagy az óév lezárása miatt jelentős, ilyenkor emlékeznek meg ugyanis arról, hogy 412 évvel ezelőtt 1605. december 12-én otthonra leltek a hajdú ősök.

A városnapi ünnepségsorozat délelőtt kezdődött a Városháza dísztermében. Rendhagyó ünnepi képviselő- testületi ülésen számolt be a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat polgármestere és képviselői az elmúlt időszak eredményeiről és a közeljövő feladatairól. A rendezvény a Szalay János Rendelőintézet épülete előtt folytatódott, ahol Szólláth Tibor polgármester és Baráthné Megellai Erzsébet, intézményvezető leplezték le a névadó emléktábláját.

Az emléktábla avatását a hagyományos városi fotópályázat anyagából összeállított kiállítás megnyitója követte, majd késő délután Bocskai István szobrának megkoszorúzásával folytatódott a program.

A koszorúzás után Szólláth Tibor Nyakó Józseffel, Érmihályfalva polgármesterével közösen ültette el azt a facsemetét a város központjában lévő parkban, mely a két település között 15 éve meglévő testvérvárosi kapcsolatot szimbolizálja. A 412. évforduló a Kéky Lajos Városi Művelődési Központ színháztermében folytatódott az ünnepi képviselő-testületi üléssel, melyen ugyancsak középpontba került az Érmihályfalvával fenntartott kapcsolat kerek évfordulója. Az ülésen szót kaptak a további testvértelepülések, a felvidéki Pöstyén illetve Csíkszereda képviselői is, de természetesen Nyakó Józsefet is a mikrofonhoz szólították, aki a hajdúk letelepedését, mint történelmi súlyú tettet jellemezte, annak közösségteremtési jelentőségét hangsúlyozva. Hasonló közösségi összefogásként értékelte a testvér-települési szövetségeket is, a kerek évforduló alkalmából az akkori polgármestert, a teremben jelen volt Éles Andrást is külön köszöntötte (kollégája id.Torda Imre volt), szavait a hallgatóság tapsa kísérte. A beszéd után Szólláth Tibor és Nyakó József a két város zászlajával díszített asztal mellett ellátta kézjegyével a testvérvárosi szerződést megújító dokumentumot.

Az ünnepi ülés további részében a Pedagógus Szolgálati Emlékérmek, a Polgármesteri Elismerő Oklevelek, a Polgármesteri Közösségi Díjak, a Soós Gábor Közszolgálati Díj, a Makláry Lajos Pedagógiai és Közművelődési Díj, a Csiha Győző Ipari, Mezőgazdasági, Kereskedelmi Díj, a Somorjai László Testnevelési és Sport Díjat, illetve a Hajdúnánás Városáért Díj talált gazdára.

Az ünnepségsorozat az Időmetszetek című zenés történelmi táncjátékkal és a helyi vállalkozók összefogásával hagyománnyá vált Város Asztalával zárult.

Keresés