Érmihályfalva - földrajzi áttekintés

2012. November 8.

Érmihályfalva kisváros Románia és Erdély északnyugati részén, Magyarország határától 7 kilométerre fekszik. A város az Érmellék és a Nyírség határvonalán terül el, területén megtalálhatók az Érmellékre jellemzo vizenyos területek és a nyírségi homokdunék is.

Bihar megye legészakibb fekvésu városi települése, a 47 ° 31 ' északi szélesség és a 22 ° 8 ' keleti hosszúság metszéspontjában terül el. Közúti és vasúti határátkelohely. Légvonalbeli távolsága Budapesttol 235 km, Debrecentol 38 km, Nagyváradtól 54 km, Szatmárnémetitol 62 km, Kolozsvártól 135 km, míg Bukaresttol 460 km választja el. Áthalad rajta a Nagyvárad – Szatmárnémeti közút- és vasútvonal, és mindketto itt ágazik le Debrecen felé.

A város az Érmellék és a Nyírség határvonalán terül el, területén megtalálhatók az Érmellékre jellemzo vizenyos területek és a nyírségi homokdunék is. Domborzata enyhén hullámos felszínu síkság, tengerszint feletti magassága 125m, a terület teljesen ármentes. A településen áthalad ÉK-DNy – i irányban a Móka patak.

A város lakóinak száma 1992-ben 10505 fo volt, jelenleg mintegy 10300 fo. 1992-ben a lakosok 84,9 % - a volt magyar nemzetiségu, így Érmihályfalva a Partium legmagyarabb városa. A magyarokon kívül 12,8 % románt és 2,1 % cigányt talált a népszámlálás. A felekezeti megoszlás a következoképpen alakult: református 54 % , római katolikus 30,2 % , ortodox 10,4 % , görög katolikus 2,5 % , baptista 2 % , pünkösdista pedig 0,8 % .

Érmihályfalva közvetlen vonzáskörzetébe tartoznak Érsemjén, Érkenéz, Érselind, Értarcsa, Adony, Gálospetri, Érkörtvélyes és Vasad települések, de városunk eros vonzóhatást gyakorol Ottomány, Szalacs, Albis, Bogyoszló, Kiskereki, Asszonyvására, Érkeseru és Piskolt falvakra is. Így a vonzáskörzet lakossága 21505, illetve 31562 fo. A tágabb értelemben vett vonzáskörzet az Érmellék lakosságának több mint egyharmadát foglalja magába.

Az Érmellék mint néprajzi táj egyik legfontosabb humánföldrajzi jellegzetessége, hogy a lakosság túlnyomó többsége falusi településeken él. Városok csak a vidék peremein jöttek létre: így Érmihályfalva a nyírségi határon, Margitta a Berettyó vidéki határon, Tasnád a szilágysági határon, Nagykároly pedig már a szatmári néprajzi területhez tartozik. Természetesen mindegyik város vonzáskörzete kiterjed az Érmellék egy-egy részére, de nem jött létre olyan központ, amelyik az egész tájegység irányítását végezné. Ezt még az is kihangsúlyozza, hogy a tájegység területén a múltban három (Bihar, Szatmár, Szilágy), jelenleg pedig két megye is osztozik (Bihar és Szatmár). Vonzásközpontok ugyan létrejöttek a peremeken, de ezek közül is csak Érmihályfalvát sorolhatjuk a tulajdonképpeni Érmellék területéhez.


Kiss ImreTovábbi cikkek

Nyakó József jobbján Bíró Rozália, balján Cseke Attila

Kampánynyitó és táncjáték a sportteremben

2012. November 8.

Szerda este mutatta be a Nagyvárad Táncegyüttes Fekete Sáfrán című táncjátékát a sportteremben, mely az RMDSZ kampánynyitója is volt egyben.

A zsibvásár plakátja

Zsibvásár lesz Székelyhídon

2012. November 8.

A Pro Székelyhíd Egyesület újra zsibvásárt szervez Székelyhídon, a piac területén, november 11-én, vasárnap.

Életkerék - 2012. Október

2012. November 7.

Az október folyamán bejelentett újszülöttek, a házasságot kötött párok, és az eltávozottak névsora.

Új helyen a látszerész

Új helyen az optika

2012. November 7.

A napokban elköltözött, és új helyen várja a klienseket Tari Edward nagykárolyi optikus.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
Hosted by: