Májusi teendők a konyhakertben – palántázás

Májusi teendők a konyhakertben – palántázás
2021. May 20.
Május a palántázás időszaka!
Májusi teendők a konyhakertben – palántázás
a kép ilusztráció

Az év ötödik hónapjában járunk, amely legtöbbek számára a legkedvesebb időszak. Minden virágzik, zöldül, és az utolsó fagyos éjszakáknak is búcsút intünk.

Május a palántázás időszaka!

Az elmúlt időben egyre kevesebben foglalkoznak otthon palánta neveléssel, betudható a modern rohanó világnak, de legfőbbképen négy fontos tehnológiai folyamat szükséges a sikeres palántaneveléshez amit nem igazán sikerül teljesíteni, ezek a következők: megfelelő táptalaj, fény, hőmérséklet és nedvesség/pára! Ezért sokan fordulunk a piacra, kertészethez, ahol igenis hozzá lehet jutni jó minőségü palántákhoz! A palánták ültetésével lerövidítjük a termesztési szezont, hamarabb szedhetjük a saját tehnológiaval nevelt-kezelt zöldségeinket!

A jó minőségű palántát néha nehéz kiválasztani, ezért  egy kis útmutatóúl leírom, hogy miről ismerhetőek fel a gondosan nevelt és jó állapotú palánták. Alaptulajdonság, hogy a palánta zömök és ne megnyúlt legyen, a levelei sötétzöldek, valamint frissek legyenek, a szárai pedig vastagok, egyenesek. Gyökere dús és fehér színű legyen, és nagyon fontos, hogy kártevők nyomait sehol se leljük fel a növénykezdeményen. Továbbá a palánták vásárlásakor figyeljünk arra, hogy sárguló és beteg levélzetű növényt ne vegyünk meg. Zöldség- és dísznövény palánták esetében is a megnyúlt kis növénykékből ritkán nő a fajtára jellemző nagyságú növény. Az egészséges palánták többségének fehéres, de mindenképp élénk színű a gyökérzete. Ha a gyökerek egy része kinőtt a cserépből, de a palánta egészségesnek tűnik és nem lankadt, attól még a palántát nyugodtan vásároljuk meg. Kiskertbe elsősorban földlabdás palánta ültetése javasolt, mert nem szenvedik meg a helyváltoztatás stresszét, szemben a szabadgyökerűekkel. Érdemes vásárlás után szoktatni a palántákat a külső levegőhöz, pláne ha beltérben nevelkedtek addig. A korai erős napsugár, és a szél megviseli palántáinkat, ezért ha van lehetőségünk a délelőtti óráktól, az esti órákig naponta szoktassuk a változáshoz. A végleges helyre ültetés előtt, előző napon locsoljuk be növényeinket, hogy megszívják magukat nedvességgel. Ha lehetőségünk van, a kiültetést a délutáni, esti órákban végezzük, így másnap reggel szépen álló növények várnak bennünket.

Az elmúlt napok hűvös-nedves csapadékos időjárása kedvezően hat a kiültetett palánták sikeres fokadasához! Az előrejelzések szerint a jövőhéten ismét hasonló borus, csapadékos időjárásra számíthatunk, ezért aki még kedvet kapott a zöldség termesztéshez az idő kedvező lesz hozzá!

Mindenkinek sikeres-bőséges termést hozó évet kívánok!

Nagy László

Agrármérnök                                                                   

Érmelléki falugazdász

Keresés