A 205. évfordulón újra emlékeztünk

A 205. évfordulón újra emlékeztünk
2018. January 11.
Kuthy Lajosra, a 205 éve született íróra emlékeztünk. Kovács Rozália helytörténész írása.
A 205. évfordulón újra emlékeztünk

Kuthy Lajos 1813. január 9-én született Érmihályfalván, az akkori lelkész Kuthy Sándor fiaként. 2008-ban emléktáblát állított a település, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság illetve az isaszegi Határontúli Emlékhelyekért Társasággal együtt.

2013-ban nagyobb ünnepség keretében emlékeztünk az író 200 éves születésnapján. Most, 2018-ban, születésének 205. évfordulójára újra emlékeztünk, és szeptemberben lesz 10 éve, hogy az emléktáblát lelepleztük.

Ezeket az adatokat azért soroltam fel, hogy bizonyítsuk, nekünk, ma itt élőknek fontos minden író, költő, festő, vagy más neves ember emlékének megőrzése, akik itt alkottak, vagyis “letettek valamit az asztalra”, ahogy ma divatos mondani.

Dr. Andrássy Ernőnek is fontos volt a település kincseinek feltárása, megőrzése. A Múzeumbarátok köre tagjaival összeírták a műemlékeket, a harangot, a kiskápolnát, a Bernáth-Bujanovics kastélyt, és többek közt említik a Kuthy Lajos szülőházát is, a Kerekeskúti iskola udvarán, és a szülőházán volt emléktáblát. (Nánási Zoltán, Dr. Andrássy Ernő, az Érmellék utolsó polihisztora;  23.oldal)

A kutatások azt is igazolták, hogy régen volt Kuthy Lajos utca is.

Születésének 205. évfordulóján a könyvtárban gyűltünk össze, megemlékezésre. Ennek során Borbély-Simon Andrea könyvtáros ismertette Kuthy Lajos életét és munkásságát, Gheri Judit vezető könyvtáros A csikós című elbeszélést olvasta fel. A kötetlen beszélgetések során Kovács Rozália helytörténész azokból a kritikákból olvasott fel néhányat, amelyeket jeles irodalomtörténészek, írók vetettek papírra az elmúlt évek során Kuthy Lajosról. Szuhányi Sándor tanár úr képeket hozott az íróról és műveiről, és az 1848 utáni időkről beszélt.

Feladatunk, ma élőknek, hogy ápoljuk emlékét!

Keresés