A megoldás az összefogás – ami még várat magára…

A megoldás az összefogás – ami még várat magára…
2013. July 31.
Akár csak egy éve, a kedden este tartott gyűlésen is megállapították: a gazdák összefogására van szükség a terménylopások megakadályozására. Ennél sokkal többre nem is jutottak...
/vlm/Image/Show/84/
Ennyien voltak...

Rendőrségi kezdeményezésre került sor kedden este a Gödör Rendezvényházban arra a gyűlésre, melynek témája a terménylopások megakadályozása volt. A rendőrség annak nyomán kezdeményezett, hogy már regisztrálhattak panaszokat.
A fórumon Nyakó József polgármester, Nichita Anikó, a Városháza mezőgazdasági referense, 2 rendőr, 3 tudósító, és további 6 személy vett részt, utóbbiak 5 gazdaságot képviseltek. Bár kevés volt a résztvevő, annál több gondot soroltak. Talán a legnagyobb, hogy a lopások nem “korlátozódnak” szezonokra – mindig mindent lopnak…
Nyakó József polgármester elmondta, hogy mintegy 200-250 hektár megőrzéséről lenne szó, ennyi van egyéni, kisebb parcellás gazdálkodás alatt, a nagygazdák és társulások megoldják feladatukat.
Gondként sorolták a felszólalók, hogy sok szekér közlekedik számtábla nélkül, így válva azonosíthatatlanná. A gazdák türelmét a valójában nem létező vadgazdálkodás is próbára teszi, például vaddisznók károkozása formájában.
A tolvajlások megakadályozására több megoldási javaslat több is megfogalmazódott:

1. A gazdák a rendőrséggel együttműködve járőrözzenek – ez a legolcsóbb.
2. Egy őrző-védő cég jó pénzért felvállalná az őrzést. Árajánlatot is küldött, ami 11.200 és 28.000 lej/hónap közötti, az igényelt szolgáltatástól függően.
3. Találják meg a módját, hogy a földtulajdonosok területük arányában fizessenek egy közös kasszába, melyből fedeznék az őriztetést (állandó mezőőrség).
Felvetődött, hogy jelöljenek ki úgynevezett “műveleti területet” (ami állítólag Magyarországon létezik), ami azt jelenti, hogy egy-egy illető parcellában csak az ott birtokkal rendelkezők tartózkodhatnak.
A jelenvoltak a maguk részéről az 1. variáns mellett döntöttek.
A rendőrség képviselői elmondták, hogy lopás észlelésekor a 112-es sürgősségi, vagy a járőröket riasztó 0758-225680-as telefonszámot lehet bejelentést tenni, és 5 perc a reakcióidejük.
Ahogyan azt az egyik résztvevő mondta: száz szónak is egy a vége, amíg a gazdák nem fognak össze, addig ők maguk hajtják a tolvajok malmára a vizet. Vagyis azonnali összefogás kellene – pontosan ebben maradtak tavaly nyáron is


Keresés