“A múlt létünk, jövőnk kincsestára”

“A múlt létünk, jövőnk kincsestára”
2018. April 25.
Minisztériumi dicséretet érdemelt ki a Zelk Zoltán Általános Iskola kisdiákja a X. Regemondó Vetélkedő országos szakaszén, Marosvásárhelyen.
/vlm/Image/Show/84/

A marosvásárhelyi Ariel bábszínházban zajlott hétvégén, április 20. és 22. között a jubileumi, X. Regemondó Vetélkedő országos szakasza, melyet III. osztályos tanulók számára szerveznek évente. Pénteken az érkező vendégeket a Pedagógiai Líceum kollégiumában fogadták, mely szállást adott számukra a verseny idejére. Az ünnepélyes megnyitón a bábszínházban köszöntötték a versenyre érkezőket, vendégeket, továbbá ünnepi beszédek hangzottak el továbbá. Bárdosi Ilona tanítónő szerint, aki a verseny megálmodója volt, “szótárunk alvó szavaiból kell előcsalogatnunk a múltat, hogy előre nézhessünk, léphessünk.” Köszöntötte még a vendégeket többek között Zsigmond Emese, a Napsugár főszerkesztője, aki beszédében rámutatott: fontos volna, hogy ne hiábavalóságokkal múlassuk az időt, hanem töltsük meg tartalommal a pergő napokat, éveket és minél több “soha nem romló, hamuban sült pogácsával” lelkünk tarisznyáját. Fodor Sándor József, a Nemzeti Oktatási Minisztérium Kisebbségi Főosztályának tanácsosa a magyar monda- és regevilágot az összmagyarság ősi kincsének nevezte, mely veszélybe került, ezért egyre inkább szükség van a kulturális örökség megvédésére, ápolására.

A 42 kisdiák meseszerűen került föl a színpadra, hisz tündérek vezették oda őket, menekülve az ördög elől. A szervezők remek ötleteinek köszönhetően a gyerekekben teljesen feloldódott a feszültség, könnyedén kezdhették el a regélést. A versenyzők részvételi sorrendje sem hagyományos módon alakult, érdekes, leleményes megoldások sora tarkította a színvonalas, tartalmas versengést.

A szombat reggel 9 órakor kezdődött program négy órán át tartott, hisz népi játékok, néptánc, kisebb szünetek színesítették.

A vetélkedőt követően további izgalmas, kalandos kirándulásra indultunk, mely tele volt valóban tartalmas, érdekes eseményekkel, programokkal. Szászrégen felé indultunk, majd a Görgényi-havasok ölében, Gernyeszegen egy patinás étteremben láttak vendégül minket. Citeraszó mellett fogyasztottuk el az ízletes ebédet, utána pedig a születésnapi torta következett. A bőséges ebéd után kissé nehezünkre esett tovább indulni, de később rájöttünk, milyen sok élményről maradtunk volna le, ha nem tesszük.

A hegy aljában a Rákóczi-Bornemissza kastély csodás, misztikus kertjében sétáltunk, közben hallgathattuk a régmúlt időkről szóló legendákat, történeteket és páratlan szépségű helyeken pihenhettünk meg. A következő megálló ismét meglepetés egy kis faluban ,Görgényüvegcsűrön ért minket, ahol az emberi vendégszeretet, jóság és igazi összetartás tanúi lehettünk. A gyerekek néptáncbemutatóval, a pedagógusok házi süteményekkel kedveskedtek nekünk. Az iskola igazgatónője igazi példája az emberséges, segítőkész vezetőnek, aki támogatja, irányítja és összetartja a közösséget.

A gyergyószentimrei református templomban citerazene koncertet hallhattunk, egy szívhez szóló szavalat után pedig a marosvásárhelyi Eufória pedagóguskórus csodálatos előadása következett, amely páratlan élmény volt gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt. Külön öröm volt számomra, hogy a kórusban énekel egykori diáktársam is, akire igen büszke vagyok. Megható, szívélyes fogadtatásban volt részünk a helyi lelkész részéről is.

Egyetlen mondatba sűrítve elmondhatjuk, hogy ilyen élmények után érezhetjük, amíg élnek ilyen és hasonló igaz magyar emberek, addig van remény magyarságunk megmaradására, népi-nemzeti értékeink megőrzésére, ápolására.

A buszon visszafelé népdalokat énekeltünk, végül a Himnuszt s a Székely Himnuszt is. A késő esti órákban érkeztünk szálláshelyünkre, ahol már várt a vacsora.

Az ünnepélyes díjkiosztóra vasárnap reggel fél 9-kor került sor. Komolyzenei koncertet hallhattunk, majd ünnepi záróbeszédek következtek. A szervezők megköszönték a támogatók segítségét. A gyerekek nagyon izgatottan várták már az eredményhirdetést.

Bihar megyét idén három diák képviselte a megmérettetésen: Ivanov Kitty Alexa, a Nagyszalontai Arany János Líceum diákja, felkészítő pedagógusa Szabó Rozália, szintén Nagyszalontáról Bódi Szófia, Illyés Beáta tanítónéni tanítványa és Karsai Kristóf, az Érmihályfalvi Zelk Zoltán Gimnázium kisdiákja, felkészítő pedagógus Gábor Éva. Zsűritagként vett részt a versenyen Krammer Teréz belényesi tanítónéni, ugyancsak Bihar megyéből. A versenyen szebbnél-szebb regéket, mondákat hallhattunk a gyerekek tolmácsolásában. Ezeket újra olvashatjuk, hisz a szervezők megjelentették a versenyzők által előadott műveket, a gyerekek fotóit és a regékhez tartozó rajzokat is tartalmazó könyvet, melynek címe: Szól a rege ősi módra.

Minden résztvevő versenyző emléklapot és emlékérmet is kapott a jubileum tiszteletére. Számos különdíj is gazdára talált, többek között Napsugár-különdíjak is.

Az első minisztériumi dicséretet Karsai Kristóf érdemelte ki, akinek ezúton is szívből gratulálunk, büszkék vagyunk rá, hogy jó hírünket viszi szerte az országba és további sikereket kívánunk.

Csodálatos élményekben volt részünk mindnyájunknak. Feledhetetlen emlékeket szereztünk, gyerek és felnőtt egyaránt. Az a bizonyos “lelki –tarisznya” valódi kincsekkel gazdagodott, melyeket szívesen átadunk azoknak, akik szeretnének úgy élni, hogy ne csak múljon az idő felettük, hanem teljen tartalommal és igazi értékekkel.

Köszönöm a Bihar megyei gyerekek, felkészítők nevében a fogadtatást, a szép élményeket, szép szavakat. Gratulálok a szervezőknek, versenyzőknek, felkészítő pedagógusoknak egyaránt! További sikeres, tartalmas munkát, erőt,kitartást kívánok mindenkinek!

Gábor Éva tanítónő

Keresés