A szakszerű és biztonságos permetezésről

A szakszerű és biztonságos permetezésről
2022. February 21.
permetezes_

 A téli, télvégi növényvédelmi munkákkal elkezdődik az év első permetezése, a fák lemosó kezelése – permetezése, bár az éjszakák még fagypont körüliek, napközben azonban tavasziasan melengető az időjárás, duzzadnak a korán fakadó fák rügyei, mind ez azt sugallja, közeleg a tavasz.

 Mielőtt elhamarkodott döntést hoznánk, ha nem vagyunk szakértők, vásárlás előtt kérjünk tanácsot szakemberektől és a pontosan felmért növényvédelmi problémára vásároljuk meg a megfelelő növényvédő szert. Azt is tudnunk kell, hogy permetezésre való felkészüléskor, balkonkertben kézi, konyhakertben háti permetezőt, gyümölcsösökben, szőlőskertekben, nagyobb kiterjedésű ültetvényeken motoros permetezőgépet javasolt használni. Megfelelő védőruházat használata javasolt: maszk, védőszemüveg, védőruha, védőkesztyű és zárt lábbeli viselése nagyon fontos az egészség megőrzése végett!

 Minden esetben tartsuk be a csomagoláson előírt dózismennyiséget, a szer hatékonyságát nem fokozza a túladagolás, sőt többszörösen, sokkal negatív eredményeket produkálhat, továbbá az élelmezésügyi várakozási időt is be kell tartani minden esetben, ha már közeleg a betakarítás ideje!

 A permetlé elkészítésével először is törzsoldatot készítünk, ami a felhasználni kívánt szer 2-3 szoros víz keverékét jelenti, csak ezt követően keverjük össze a tényleges vízmennyiséggel a tartályba. A vegyszerek keverhetőségéről elmondható, ha minden előírást betartunk, egyszerre több növényvédő szert is és lombtrágyát is használhatunk, ezért keverési próbát kell végezni, mert az egymással reakcióba lépett szerek nemcsak egymás hatást csökkentik, de a permetezőt is eldugíthatják. A víz minősége is befolyásolja a szer hatékonyságát. A legjobb minőségű víz a permetezéshez az esővíz lenne, majd a csapvíz, utána a fúrt kutakból származó víz. A víz keménysége is befolyásolja a szerek hatékonyságát. A többféle hatóanyag a permetszer pH-értékét is módosíthatja. Az optimális pH-érték 7,2-7,6 közötti tartomány.

A permetezés általános szabályai:

  • a permetlé a növény minden részét egyenletesen borítsa.
  • vizes növényt ne permetezzünk.
  • nyári hőségben ne permetezzünk,
  • 5 0C alatt sem javasolt a permetezés.

 A növényvédő szerek címkéje pontos használati utasítást tartalmaz, amit mindég be kell tartani!

 A növényvédő szerek hatásáról tudni kell, hogy vannak Kontakt, vagyis a növény felületén fejtik ki hatásukat. Szisztémikus (felszívódó) esetén a hatóanyag bekerül a növény keringésébe és ott mozog tovább. Lokoszisztémikus mélyhatású hatóanyag, ami bejut a növénybe, de ott nem mozog tovább.

A növényvédő szereket alkalmazhatjuk Preventíven a korokozók és kártevők megjelenése előtt, valamint Kuratívan azaz amikor már megjelent a fertőzés vagy kártevő.

A növény védőszerek kiválasztásánál jó, ha figyelembe vesszük azt, hogy a károkozók rezisztensé válhatnak bizonyos esetekben. Ennek elkerülése érdekében jó, ha egyszerre alkalmazunk kontakt és felszívódó szereket, vagy ha a különböző hatóanyagú szereket felváltva használjuk, így nem tudnak hozzászokni és hatásos tud maradni a permetszer. Ne alkalmazzunk az előírtnál kisebb dózisokat sem, mert az is elősegíti a rezisztencia kialakulását. A tankkeverékhez adott hatásfokozókkal elősegíthetjük a permetcseppek optimális szétterülését a leveleken.

 Permetezőgépeink helyes karbantartása:

 A permetezőgépeket termesztett kultúrától függően, sokféle növényvédő, rovarölő, gyomirtó vagy növekedés szabályzó szerek kijuttatására használjuk. Mivel e szerek eltérő hatóanyagot tartalmaznak a gépek rendszeres és alapos karbantartása, a helyes működéshez elengedhetetlen. Fontos továbbá megemlíteni a szermaradványok lerakódását a tartályban, melyek a permetezni kívánt növény számára káros anyagokat tartalmazhatnak, termés kiesést vagy minőségromlást eredményezve, sőt a növény teljes pusztulását is okozhatják.
Tehát minden permetezés után, erősen ajánlott permetezőgép tartályának a kiürítése, valamint a külső és belső részek alapos mosása.

Nagy László, agrármérnök

Érmelléki falugazdász.

Keresés