A szomszédban táboroztak cserkészeink

A szomszédban táboroztak cserkészeink
2018. July 25.
Kilenc település cserkészei között az érmihályfalviak is ott voltak a BICSISZ nyolcadik megyei táborozásán, Érsemjénben.
/vlm/Image/Show/84/

Mintegy 150 részvevővel nyolcadik alkalommal szervezte meg egy hetes megyei táborát a Bihar Megyei Cserkész Ifjúsági Szövetség (BICSISZ), ezúttal Érsemjén határában. A cserkésztábor szerdán kezdődött és vasárnap ért véget. A részvevők kilenc település cserkészcsapatából került ki: Érsemjén, Szalacs, Ottomány, Érmihályfalva, Szentjobb, Hegyközszentmiklós, Érkeserű, Várasfenes és Hegyközcsatár. Balázsi József, Érsemjén polgármestere és Borsi Imre Lóránt, a BICSISZ elnöke köszöntötte a részvevőket a település határában lévő régi határőr laktanyában, amit átvett az önkormányzat és EU-s projekt révén sikerült felújítania. Balázsi József köszöntőjében elmondta: jó döntés volt, amikor minden pályázatot kihasználtak, hiszen most már valóban otthonként szolgálhatott a közösségnek az egykori laktanya, és kiemelte, hogy mennyit változott a világ harminc év alatt: „annak idején lelőtték azokat, akik ide merészkedtek, most pedig magyar cserkésztábort lehet szervezni ebben az épületben”;.

Borsi Imre Lóránt elmondta, nem volt véletlen a helyszínválasztás: „Semjénben alakult meg az első cserkészcsapat, így tulajdonképpen visszatértünk a gyökerekhez.”;

Idén is külön tematikája volt a „honvédő cserkésztábornak”;, ezúttal a 907-es pozsonyi csata, illetve a honfoglalást követő kalandozások korszakát dolgozták fel. Több csapat alakult, melyek különböző elméleti és gyakorlati próbákon mérték össze tudásukat és kreativitásukat. Idén Szentjobb csapata vihetett haza a vándorkupát.

A szervezők egyéb különleges programokkal is készültek: Sütő Szabolcs, az Ezüstperje néptánccsoport koreográfusa néptáncoktatást tartott, míg dr. Hevesi Zoltán székelyhídi irodalomtanár, amatőr fényképész a fotózás alapjaiba vezette be a kiscserkészeket.

A tábornak megvolt a napi programja: ébresztő, ima, zászlófelvonás, reggeli torna, és utána indultak a programok. Zárásként este is imával zárták a napot, de ezzel nem értek véget a feladatok: a csapatoknak felváltva egész éjszaka kellett őrizniük a tábortüzet. Ugyanakkor a tábor részvevői aktívan részt vesznek a tábori munkában: voltak, akik fát gyűjtöttek, voltak, akik a konyhán segítettek, mások a tisztaságra ügyeltek. Minden nap más és más beosztottak segítették a tábori élet működését. Az időjárás is kedvezett, a tábor helyszínét elkerülték az esőfelhők.