A termés megáldása ökumenikus ünnepségen

A termés megáldása ökumenikus ünnepségen
2018. October 1.
Két püspök és két helyi lelkész áldotta meg az idei termést, illetve ezzel szimbolikusan az egész Érmellék mezőgazdasági kincseit.
/vlm/Image/Show/84/
Vasárnap délután került sor a Dióverő Nagyvásáron kiállított termények megáldására, ami – mint elhangzott – szimbolikusan vonatkozott az egész Érmellék gazdáira és terményeire.
Csűry István királyhógómelléki református püspök szinte azonos időben érkezett az ünnepségre a Vakon Zsolt püspöki titkár és Bogdán István helyi plébános kísérte Böcskei László római katolikus megyéspüspökkel. A két egyházi vezető Nyakó József polgármester kalauzolásával nézte meg a kiállítást, ugyancsak utóbbi mutatta be a vendégeket, továbbá Popa Marius helyi ortodox és Demian Mirel Mihai helyi görögkatolikus lelkészeket a jelentős számban összegyűlt érdeklődőknek.
Az ökumenikus eseményen először Böcskei László állt a mikrofonhoz. Beszédében egyebek mellett kifejtette: bár egy új kezdeményezésről van szó, maga az adományokért történő hálaadás egy hagyomány. Mondandóját egy ima három alappillére köré fonta: mindennek szemei tebenned bíznak; eledelt adsz alkalmas időben; betöltesz minden élőt áldásoddal. Zárszóként a püspök arra is felhívta a figyelmet, hogy hálaadáskor azokra is gondolni kell, akiket ínség súlyt.
Demian Mirel Mihai azt fejtette ki, hogy mindaz, ami előttünk van a kosarakban, tárlókban, az bizonyíték Isten jelenlétére, akinek állandó szándéka, hogy adományokkal lásson el bennünket.
Popa Marius az ökumenia jelentőségét hangsúlyozta, hogy nemzetiségtől és vallási hovatartozástól függetlenül vannak jelen, aki részt vettek az ünnepségen. Úgy vélte, az alfa és az ómega is a hálaadás és köszönet szava kell legyen, miközben Isten országában mindenkinek van hely.
Csűry István arra figyelmeztetett, hogy bár a hagyomány szerint a gazdálkodók az időjárás szeszélyeinek vannak kitéve, valójában Isten terveinek részei. A püspök kifejezte reményét, hogy a földeken munkálkodóknak a következő években is lesz elszántságuk feladatuk végzéséhez.
Az áldások után a Miatyánk hangzott fel, melyet mindenki közösen, a maga nyelvén mondott el.