“Adj, király, katonát!” – Partiumi elődöntő

“Adj, király, katonát!” – Partiumi elődöntő
2013. March 12.
Az elmúlt szombaton Székelyhídon tartották meg az "Adj, király, katonát!" című vetélkedő partiumi regionális elődöntőjét. Sütő Tímea tanárnő beszámolója.
/vlm/Image/Show/84/
Székelyhídon tartották a regionális versenyt

Március 9-én, szombaton került sor a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) által szervezett “Adj, király, katonát!” csoportos ifjúsági vetélkedő első regionális elődöntőjére, amelynek ez évben Székelyhíd adott otthont.

Idén hetedik alkalommal több, mint 3500-an jelentkeztek Erdély közel 83 településéről.

Az Adj, király, katonát! rendezvénysorozat a családközpontú életszemléletet, valamint a gyermeknek a családban, illetve a társadalomban betöltött szerepének tudatosítását, erősítését kívánja elősegíteni.

A partiumi elődöntőn a Partiumhoz tartozó településeken lezajlott helyi szakaszon továbbjutott csapatok vettek részt a következő településekről: Börvely, Élesd, Érmihályfalva, Kaplony, Koltó, Magyargoroszló, Maramarossziget, Margitta, Nagybánya, Nagyszalonta, Nagyvárad, Nagyvárad, Simonyifalva, Székelyhíd, Szilágypanit, Szilágysomlyó, Zerind.

A zsűriben Béres Csaba, szociológus, helyi polgármester, Rhédey Emília önkormányzati képviselő, Bozsóky Sára nagycsaládos, a Halleluja református kórus vezetője, Szabó Éva, tanítónő, illetve Forró Csaba csokalyi református lelkész foglaltak helyet.

A csapatok kialakítása után (születési dátum alapján) elkezdődött a vetélkedő.

Első megmérettetésként minden csapat kihúzott egy zöldséget, ez lett a csatapnév, majd elkészítették csapathimnuszukat és csapatzászlójukat, így keletkezett a Pattogó Borsók, Jófej Saláták vagy az Erős Fokhagymák csapata.

Az ügyességi játékokból kiemelkedett a cipőgyűjtési akció, amelyben a teremben volt személyektől kellett minél több cipőt összegyűjteni. Ennél a játéknál fontos tényező volt a gyorsasság mellett, hogy a felnőtt nézők is kivették részüket egy-egy csapat sikeres pontszerzéséből. Ezután további feladatok sora következett: ropi-ügyességi verseny, puzzle kirakó, vidámmese-írás, stb. A versenyt két kérdés zárta, amelyre egyénileg, ill. csoportosan válaszoltak a diákok: Miért jó nagycsaládban élni? és Miért jelentkeztél erre a versenyre?

Az érmihályfalvi lányok – Preg Fruzsina, Borbély-Simon Csenge, Karsai Annamária – dicséretben részesültek, méltón képviselve szülővárosukat.